Halbe is bier van én voor de kunsten dat niet te makkelijk weg te drinken is

Nieuw in het bierassortiment: De Halbe. Bier vernoemd naar de staatssecretaris van de cultuurbezuinigingen. Per halve liter (€5,50) gaat 1 euro naar jonge kunstenaars.

Amsterdam. De Balie in Amsterdam verkoopt sinds vorige week De Halbe, vernoemd naar staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra, de man achter de bezuinigingen. Een blond bier waarvan straks per verkochte halve liter (5,50 euro) een euro gaat naar ondersteuning van jonge kunstenaars.

Kunstenaars Teun Castelein („nomen est omen”) en Henriëtte Waal liepen al langer met plannen ‘een bier voor de kunst’ te brouwen, maar konden er geen geschikte naam voor vinden. Tot Castelein (32) naast zich in een Duits café iemand eine Halbe, een halve liter bier, hoorde bestellen.

Waal (30) bedacht het recept. Ze heeft een mobiele Buitenbrouwerij, waarin ze op locatie zeebier, espressobier en slootwaterbier brouwt. Brouwerij Breugems in Zaandam brouwt De Halbe.

Kunstbier verdient een kunstglas. Halbes worden geserveerd in een ontwerp van studio DeJongeKalff: twee glazen, aan de voet met elkaar verbonden, met zwarte lakzegels waar in gotische typografie ‘Halbe’ op staat. Ontwerper Jurgen Bey is bezig met een definitief glas.

En hoe smaakt ‘ie? Niet meteen een slok nemen, waarschuwt Waal. „Proeven doe je met je neus.” Het bier ruikt zoetig door de toegevoegde honing. „Met honing word je verleid, daarna komt een bittere nasmaak die blijft hangen. Bier van de kunsten moet niet te makkelijk wegdrinken.”

Van het bier, met iets meer dan 6 procent alcohol, zijn in De Balie inmiddels vier fusten van twintig liter verkocht. Een ‘HalbeHalbe’ drink je voor 3,50, voor de kunst. NRC