Europese beurzen sluiten opnieuw lager door Spaanse bankencrisis

De Europese beurzen zijn vanmiddag met een fors verlies gesloten, meldt persbureau Novum. Het Damrak kwam diep in het rood na een serie tegenvallende macrocijfers uit zowel Europa als de VS. De AEX sloot met een verlies van 2,2 procent op 283, 77 punten.

Het hoofdkantoor van Bankia in Madrid. De bank heeft 19 miljard steun nodig heeft om een faillissement af te wenden. Foto Reuters / Andrea Comas

De Europese beurzen zijn vanmiddag met een fors verlies gesloten. Het Damrak kwam diep in het rood na een serie tegenvallende macrocijfers uit zowel Europa als de VS. De AEX sloot met een verlies van 2,2 procent op 283, 77 punten.

Wel wist de AEX boven het laagste punt van de dag - 281,03 punten - te sluiten, gesteund door geruchten over zowel steunaankopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank als interventie van mondiale centrale banken over het weekend heen. Op de AEX leidden Aegon (-6,2 procent) en Fugro (-5,8 procent) de verliezers, meldt persbureau Novum. Bij de zwaargewichten moest vooral ING (-3,0 procent) het ontgelden. Op de AMX stond vooral SNS Reaal (-4,5 procent) onder druk. KPN behaalde 0,1 procent en was daarmee de enige stijger op de AEX.

Ook de Europese beurzen zakten aanzienlijk. De CAC-40 in Parijs en de DAX Frankfurt zakten respectievelijk met 2,2 en 3,4 procent. Londen kwam er beter vanaf met een min van 1,1 procent.

Spaanse bankencrisis zorgt voor onrust op de beurs

Beleggers maken zich zorgen dat Spanje spoedig de handdoek in de ring moet gooien en noodhulp nodig heeft. Begin mei nationaliseerde de Spaanse overheid al het noodlijdende Bankia. Die stap werd verwacht omdat Bankia al langere tijd in grote problemen verkeert en de gehele Spaanse bankensector in gevaar dreigt te brengen. De Spaanse staat is steeds minder in staat de zwakke bankensector in het land te redden omdat het al te kampen heeft met een groot begrotingstekort.

‘Spanje ziet er heel slecht uit’

“Als er fundamenteel niets verandert, gaan we naar de 270. Spanje ziet er heel slecht uit. Je moet er een heleboel geld instoppen, maar ondertussen loopt het land leeg,” zegt Barry van der Laan, hoofd IG Markets Nederland tegenover Novum. Beleggers vluchtten in veilige havens als Amerikaanse en Duitse staatsleningen, waardoor rentestanden daalden naar nieuwe bodemniveaus.

Donderdag schreef de Wall Street Journal op basis van bronnen dat binnen het Internationaal Monetair Fonds berekend wordt hoeveel geld Spanje bij een eventuele bailout nodig zou hebben. Ondanks de sombere berichtgeving rond Spanje bleef het verlies voor de IBEX-35, de Spaanse beurs, beperkt tot 0,4 procent. De koers van de dollar ten opzichte van de euro steeg licht van 1,229 naar 1,241.

Duitse tienjaars rente daalt naar laagste niveau ooit

Vanwege de zwakke groeivooruitzichten en de crisisangst daalde op de obligatiemarkt de Duitse tienjaars rente van 1,20 naar 1,17 procent, op slotbasis het laagste niveau ooit. De Italiaanse tienjaars rente zakte opvallend hard van 5,85 naar 5,74 procent. De Spaanse tienjaars rente zakte licht van sterk verhoogde niveaus.

    • Judith Laanen