Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Vladimir Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft in Wit-Rusland stelling genomen tegen de Europese Unie. Na overleg met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko liet Poetin weten dat de landen samen zullen optreden om verdere bemoeienis te voorkomen.

Foto AP

Bezoek

De Russische president Vladimir Poetin heeft in Wit-Rusland stelling genomen tegen de Europese Unie. Na overleg met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko liet Poetin weten dat de landen samen zullen optreden om verdere bemoeienis te voorkomen. ‘De EU heeft dit jaar de sancties tegen Wit-Rusland uitgebreid,’ zegt de Russische president. ‘En ook alle ambassadeurs zijn teruggehaald.’ Poetin neemt een slokje espresso. ‘Het lijkt wel een nieuwe hobby van de EU,’ zegt hij. Wat vindt hij ervan dat Wit-Rusland de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd? ‘Grappig,’ antwoordt Poetin. ‘Maar Loekasjenko kan er ook om lachen.’ Klopt het dat hij Wit-Rusland een nieuwe lening heeft toegezegd? De Russische president knikt trots. ‘Het gaat om een bedrag van 2,5 miljard euro,’ zegt hij. Na Loekasjenko zal hij ook Angela Merkel en François Hollande  een bezoek brengen. Tijdens deze ontmoetingen zal de situatie in Syrië centraal staan. ‘Dat vind ik net zo grappig,’ zegt Poetin. ‘En ik denk dat Bashar al-Assad er ook om kan lachen.’

    • Ernest van der Kwast