Dwaal door dit boek alsof je een museum bezoekt

Scheltens & Abbenes: Unfolded Kodoji Press, € 28,50

Een boek als een museumbezoek. Je komt binnen, leest een inleidende tekst over het werk dat je te zien gaat krijgen, loopt vervolgens de hal binnen en stuit op het eerste grote werk dat je nieuwsgierig maakt naar de rest. Daarna dwaal je door de verschillende ruimtes, de tentoonstelling in je opnemend. Het museum is een klassiek gebouw, en de werken zijn in harmonie met het interieur opgehangen.

Sommige werken spreken je aan, waardoor je er met je neus bovenop gaat staan. Andere werken zijn vooral mooi om naast elkaar te zien, dus neem je afstand. En terwijl je naar het werk in de ene zaal kijkt, lonkt het werk in de volgende zaal al om het hoekje. Het zijn niet zozeer de individuele werken, maar de combinaties die je doen genieten.

Unfolded is een overzichtstentoonstelling met werk van de fotograaf Maurice Scheltens en beeldend kunstenaar Liesbeth Abbenes. Samen vormen ze al jaren een succesvol duo.

Ze zijn niet zozeer geïnteresseerd in het vertellen van verhalen, als wel in het creëren van iets uit niets. Zoals bijvoorbeeld de foto van een onscherp geworden ronddraaiende vuilniszak op een platenspeler. Of de foto’s van prachtige bloemenstillevens gemaakt van uitgeknipte kartonnen bloemen. Of de als planten geperste kleren onder glas.

Hun werk gaat over combineren en de variabelen waaraan combinaties onderhevig zijn, waardoor er steeds weer nieuwe dingen kunnen ontstaan: het combineren van verschillende disciplines; het combineren van alledaagse dingen tot kunstzinnige stillevens; het combineren van materialen; het combineren van opdracht- en vrij werk; het combineren van verschillende projecten die samen weer een nieuw project vormen.

Zelfs in het boekconcept hebben zij dit weten door te voeren, door het ontwerpen van de tentoonstelling in het Museum Jan Cunen te combineren met het maken van een boek. En dat heeft een verrassend goed boek opgeleverd.

De tentoonstelling Unfolded is tot 26 augustus te bezoeken in het Museum Jan Cunen in Oss.

    • Sterre Sprengers