Duitse president is trots, want zijn land heeft geen partijen zoals Nederland

Zeggen dat je „trots” bent op je land, dat blijft in Duitsland om historische redenen gevoelig liggen. Maar als je het tegenwoordige Duitsland vergelijkt met het problematische buurland Nederland, wordt Duitse trots al een klein beetje makkelijker.

Voor de recent aangetreden Duitse bondspresident Joachim Gauck is een vergelijking met Nederland een reden om, zij het voorzichtig, „trots” te zijn. In een groot interview in weekblad Die Zeit geeft Gauck de Duitsers een compliment omdat ze tot dusver geen „populistische en antivreemdelingenpartijen” hebben gekozen in het parlement – in tegenstelling tot buurlanden als Nederland en Denemarken.

„In stedelijke milieus in Rotterdam, Amsterdam of Kopenhagen konden rechtse partijen slagen”, zegt Gauck. „En waar zijn de vergelijkbare partijen in de Duitse Bondsdag? Wat dat betreft heb ik stilletjes mijn hoed afgenomen voor de meeste Duitsers”.

Meteen daarna zegt Gauck: „Ja, zo kom je dichter bij je eigen land te staan”. Het was voor hem reden om met „vertrouwen” af te reizen naar Israël voor een staatsbezoek, dat deze week plaatsvond. „Is daar dan een beetje trots?”, vraagt de interviewer. „Poe. Ja. Die trots ontstaat uit dankbaarheid en blijdschap, en dan is hij te verdragen.” 

Tijdens zijn 5 mei-rede in Breda legde Gauck juist de nadruk op het tolerante Nederland, overigens vooral in het verleden: „De Verenigde Nederlanden van de 17de eeuw vormden onze ideeën over een vrijheidslievende, federalistische en tolerante republiek”.

De opkomst van de PVV van Geert Wilders heeft het imago van Nederland in Duitsland geen goed gedaan. Regelmatig uitten Duitse politici de afgelopen jaren hun zorg over Nederland.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde de politiek van Wilders in 2010 „volkomen de verkeerde weg in de wereld van de 21ste eeuw”. Bondskanselier Angela Merkel zei dat jaar dat ze de formatie van een Nederlands kabinet met PVV-gedoogsteun „betreurde” – een ongebruikelijk harde reactie voor een leider van een buurland.