‘Day of the Jackal’ is thriller aller tijden

Nummer 1 in de lezers top 10

De Vlaamse schrijver Bram Dehouck heeft gisteravond de Gouden Strop gewonnen met Een zomer zonder slaap. Het is de tweede keer dat de Vlaming de prijs voor het beste misdaadboek wint. Twee jaar geleden won hij met De minzame moordenaar. De prijs, 10.000 euro, kreeg Dehouck op de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam, de traditionele opening van de Maand van het Spannende boek (juni).

Een zomer zonder slaap vertelt het verhaal van een slager in het dorpje Blaashoek, die door windmolens en slapeloosheid gekweld de kwaliteit van zijn paté achteruit ziet gaan, waarna hij doordraait. Dehouck verfrist volgens de jury ‘het genre van het spannende boek en is bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur’. De Schaduwprijs, de onderscheiding voor het beste thrillerdebuut, ging ook naar een Vlaming, Kevin Valgaerens, voor De ziener.

Website Crimezone.nl maakte gisteren een door kenners samengestelde Canon van de Misdaadliteratuur bekend, waarin De dag van de Jakhals (1971) van Frederick Forsyth werd verkozen tot de ultieme thriller, vóór De aanklager (1987) van Scott Turow en Tien kleine negertjes (1939) van Agatha Christie. De lijst laat zien dat de thriller een serieuze geschiedenis heeft, met bijvoorbeeld het al meer dan 150 jaar oude De vrouw in het wit van Wilkie Collins, een tijdgenoot van Dickens, op 32.

Er staan vijf Nederlandse schrijvers op de lijst: Charles den Tex, Joop van den Broek, Saskia Noort, Tim Krabbé en Tomas Ross.

De bezoekers van Crimezone kozen Stieg Larssons Mannen die vrouwen haten tot beste misdaadboek aller tijden. In de ‘lezerslijst’ zijn sowieso veel recente thrillers opgenomen. Dan Browns The Da Vinci Code(2003) staat op twee, en verder staan er veel hedendaagse thrillerschrijvers in de top: Henning Mankell, Harlan Coben, Nicci French. Saskia Noort doet het bij het lezerspanel goed. Haar Terug naar de kust uit 2003 staat op plaats acht. De kenners gaven haar plaats 49.