ChristenUnie onderzoekt opsplitsing van de euro

Arie Slob bij Knevel en Van den Brink. Screenshot Uitzending Gemist / EO
Arie Slob bij Knevel en Van den Brink. Screenshot Uitzending Gemist / EO

Misschien moeten we de euro wel opsplitsen in een noordelijke en een zuidelijke munt. Arie Slob zei gisteren aan tafel bij Knevel en Van den Brink dat zijn partij, ChristenUnie, daar onderzoek naar laat doen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Slob denkt dat doorgaan op de huidige manier twijfelachtig is door de ontwikkelingen in zwakkere landen als Griekenland en in sterkere eurolanden als Duitsland en Nederland. Hij wil naar eigen zeggen niet “trechter-denken dat er maar één oplossing zou zijn”. De partij heeft de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland gevraagd het onderzoek uit te voeren.

Econoom Mathijs Bouman, tegenover Slob in het programma, zag er weinig in. Volgens hem “rijdt de euro-sneltrein nu eenmaal” en kun je niet “onderweg tegen een aantal landen zeggen ‘sorry, u zit in de verkeerde trein, stapt u maar uit’ terwijl je nog steeds 160 rijdt”. Hij vreest voor een vlucht van beleggers uit de zuidelijke probleemlanden als er een sterke ‘neuro’ en een zwakkere ‘zeuro’ komt.

Eerder onderzocht de PVV een mogelijke herinvoering naar de gulden. Uit het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, bleek dat het op korte termijn 51 miljard euro kost om uit de eenheidsmunt te stappen. Op langere termijn zou het juist geld opleveren.