Brief over uranium

Willem-Alexander laat zich gebruiken door Urenco

Prins Willem-Alexander komt op 7 juni naar Almelo om een nieuwe productiehal van de uraniumverrijkingsfabriek Urenco te openen.

Urenco meldde tot ruim een jaar geleden op zijn website trots te zijn verrijkt uranium te leveren aan de kernreactoren van Fukushima Dai’ichi. Nadat het daar vreselijk mis was gegaan, werd de website van Urenco aangepast. Er was geen spoor van trots meer te vinden.

Evenmin staat er op die website iets vermeld over het uranium dat niet meer kan worden verrijkt. Dit kernafval ligt ‘tijdelijk’ opgeslagen bij het bedrijf in Almelo, op niet meer dan een kilometer van de bebouwde kom. Ook worden er ladingen kernafval vervoerd naar en gedumpt in Rusland.

De publieke opinie golft heen en weer tussen af en toe een kernramp en de hiertegen opboksende lobbyisten van Urenco die met veel pr hun kernenergieprogramma in stand proberen te houden.

Onze toekomstige koning zou zich niet voor het pr-karretje van dit schimmige bedrijf moeten laten spannen.

Almelo

    • Henk Lammers