BP dreigt derde van totale productie kwijt te raken

Het Britse olieconcern BP dreigt eenderde van zijn totale productie en 27 procent van zijn reserves te verliezen. Vandaag maakte BP, een van ’s werelds grootste olieconcerns, te overwegen zijn belang van 50 procent in zijn Russische joint venture TNK-BP te verkopen. Dat gebeurt waarschijnlijk onder druk.

De mogelijke verkoop van zijn aandeel komt onverwacht en zou een klap zijn voor het toch al in grote moeilijkheden verkerende bedrijf.

Op een verklaring op zijn website zegt BP een verkoop te „na te streven” nadat het „ongewenste blijken van interesse” heeft ontvangen voor zijn aandeel in TNK-BP. Dat lijkt te duiden op een vijandelijk overnamebod. Van wie dat komt, wil BP niet zeggen. Een woordvoerder van het bedrijf weigerde vanochtend verder commentaar geven.

Op Russische en internationale energienieuwssites gonsde het de afgelopen weken van de geruchten dat het Russische staatsoliebedrijf Rosneft op korte termijn een poging zou gaan doen controle te verkrijgen over TNK-BP, dat in een paar jaar tijd is uitgegroeid van een marginale speler tot Ruslands vierde grootste oliebedrijf. Na de herverkiezingen van president Vladimir Poetin in maart stelde die een oude getrouwe aan als hoofd van Rosneft, Igor Setsjin. Setsjin heeft gezegd dat hij bepaalde ondernemingen in strategische sectoren wil nationaliseren.

Poetin zelf lanceerde tijdens zijn tweede termijn als president (2004-2008) al een grootschalig nationalisatieprogramma in de energiesector. Het Brits-Nederlandse Shell moest in 2006 onder druk van het Kremlin de helft van zijn belang in het mammoetgasveld Sachalin in Siberië afstaan aan staatsgasbedrijf Gazprom.

Tussen BP en de andere grootaandeelhouders van TNK-BP, tot begin deze week drie Russische multimiljardairs verenigd in het consortium AAR, is de relatie nooit goed geweest. In 2008 eisten de Russische eigenaren het vertrek van Robert Dudley, toen BP’s man in TNK-BP en nu directeur van BP. Hij ontvluchtte het land. Een van de drie Russen stapte vorige week op en zei dat hij niet meer met BP wilde samenwerken.

Vorig jaar zomer liep een miljardendeal tussen BP en Rosneft om olie te gaan winnen in de Arctische Zee, op het laatste moment stuk omdat de Russische aandeelhouders eisten dat zij ook een belang in dat project zouden krijgen. Een arbitragezaak die de oligarchen nadien hebben aangespannen tegen BP loopt nog in Londen en kan BP, dat ook nog miljardenclaims boven het hoofd hangt als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, miljarden aan claims gaan kosten.