Boekenbijlage week 22

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: de misdaadcanon, breinboeken, Doeschka Meijsing en John Irving.

We openen met een keuring van de zogenaamde Canon van de Misdaadliteratuur. De 50 titels die, ter ere van hun 10-jarig bestaan, door de thrillerfansite Crimezone werden verkozen tot de spannendste boeken uit de moderne literatuur. Herman Koch, Simone van der Vlugt en anderen geven interessante aanvullingen op de Canon.

Er is een interview met de bekende Britse historicus Antony Beevor.

Ook aandacht voor nieuwe breinboeken van Eddy van der Zee en Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie en bekend om haar onderzoek naar het ‘puberende brein’.

In de rubriek Boekdelen verklaart de auteur Philip Huff de liefde aan Light Years van James Salter.

De biografie van de charismatische Anti Revolutionair Barend Biesheuvel wordt besproken. Hij presenteerde in 1971 zijn kabinet van ‘sterke mannen’. Maar dat kabinet van ‘Mooie Barend’ viel al na een jaar.

Op de spread is er ruim aandacht voor de Oekraïnse verhalen van de Russische negentiende-eeuwse volksverteller Nikolaj Gogol. Verder worden de nieuwe boeken besproken van Luuk Gruwez, Kevin Brooks, Sarah Hall en Kate Summerscale.

Er is aandacht voor het postuum verschenen boek Het kauwgomkind van de begin dit jaar overleden schrijfster Doeschka Meijsing. Uiteraard kijken we naar het nieuwe boek van de Amerikaanse auteur John Irving. Tot slot, is er aandacht voor een dubbelbiografie over Marcus Anthonius en Cleopatra.