Ban: burgeroorlog dreigt in Syrië

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is bang dat bloedbaden zoals dat van afgelopen weekeinde in Houla Syrië in een „rampzalige burgeroorlog” kunnen storten. „Een burgeroorlog die het land nooit te boven zal komen”, zei hij gisteren tijdens een topconferentie van de Alliantie van Beschavingen in Istanbul.

In Houla werden zaterdag meer dan honderd burgers gedood in een aan het bewind in Damascus en geallieerde milities toegeschreven slachtpartij. Syrië zelf, dat eerst „terroristen” de schuld gaf, verklaarde gisteren dat honderden rebellen de moordpartij hadden uitgevoerd.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Susan Rice, noemde dat „een leugen”. Zowel Ban Ki-moon als Amerikaanse leiders en Europese diplomaten pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad, een van de dodelijkste sinds het begin van de Syrische opstand, vorig jaar maart. Een resolutie in die zin is inmiddels in voorbereiding in de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei gisteren dat de voortdurende Russische steun voor het bewind van president Assad „gaat bijdragen tot een burgeroorlog”. Een hoge Amerikaanse functionaris zei een dag eerder dat Washington er bij Rusland op aandringt zijn gewicht te gebruiken om Assad ertoe te bewegen op te stappen. Een oplossing zoals in Jemen, waar president Saleh eerder dit jaar het bewind overdroeg aan zijn tweede man, zou een oplossing kunnen zijn, zei hij. (AP, Reuters)