Opinie

    • Margriet Oostveen

App

None

De oude dame tuimelde met scootmobiel en al achterover. Ze had de ruimte tussen de retrofietsen en de vuilniszakken wat optimistisch ingeschat. Zij was van de generatie die er niet over peinsde een bakfiets met plastic bloemen te versieren. Wel zou ze dit trottoir met verwaaide kranten en platgetrapte blikjes hebben geveegd.

Utrecht Oost: keurige buurt. Ze ging volle kracht vooruit. Haar voorwiel bleef ergens in de rotzooi steken, de scootmobiel steigerde en daar ging ze.

Zij gilde niet, ik wel. Ze was zeker tachtig – hoorde ik al botten breken?

De scootmobiel hing boven haar, meegesleurde fietsen rondom. En zij lag ruggelings op de stoep, roepend dat ze „helemaal in orde” was: „Niks aan de hand!”

Toen ik mijn handen in haar oksels duwde en begon te sjorren, keek ze me even aan, met de stoere aanhankelijkheid die een kat soms laat zien na een wilde nacht in de regen. Eenmaal op haar benen, begon zij energiek aan haar scootmobiel te trekken.

Nog twee fietsers kwamen helpen. Ongegeneerd schoten ze in de lach. „Leuk ding!”, zei de man, en hij kneep een paar keer in het claxonnetje van de scootmobiel, wat precies het parmantige geluidje voortbracht waarop je hoopt. Nu schaterde iedereen. Alles werd rechtgezet en daar zoefde mevrouw alweer vrolijk weg, een arm wuivend in de lucht.

Die middag bezocht ik de lancering van een app met de naam Bashing. Homo’s die op straat fysiek of verbaal zijn bedreigd, kunnen dat via die app op hun smartphone melden. Bashing verzamelt alles op een Google-kaart, dan

kunnen we zien hoe erg het is.

De fotograaf Erwin Olaf speechte dat homo’s solidair moeten zijn. Toen dat homostel uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd weggepest, zei Olaf, „toen zou het echt op zijn plaats zijn geweest als we hen met een paar honderd man hadden verdedigd”.

Ja, waarom was dat eigenlijk niet gebeurd? De app was misschien een nuttig dingetje voor ‘bewustwording’, maar deed ook denken aan Sherry Turkle, de ‘techno-Freud’ uit Amerika. Turkle schreef het boek Alone Together en haar ondertitel leek gemaakt voor deze bashing-app: „Why we expect more from technology and less from each other.”

Niet toevallig waren ook de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, gekomen. Beiden namen de woorden „schouder aan schouder” nogal gemakkelijk in de mond. En namens de Gay Krant sprak hoofdredacteur Henk Krol de wens uit dat deze app over een paar jaar „algemeen” zou worden: „Want ook anderen, zoals bejaarden, hebben last op straat.”

Ik zag het plotseling voor me: de oude dame, met smartphone op haar scootmobiel, waarop zij in de toekomst bij ieder omtuimelen haar obstakels zou mogen aantippen. Een app voor alles.

    • Margriet Oostveen