Opinie

    • Youp

Afstand & tijdverschil

Zit nog steeds aan de andere kant van de oceaan en word eigenlijk wel vrolijk door de afstand en het tijdverschil. Lig doorlopend een dikke negen uur achter. Als uw dag voorbij is dan kom ik net op gang. Je denkt niet veel aan Tofik Dibi. En ook niet aan Jolande Sap.

Je kijkt anders naar je land. Zeker als je leest dat onze kroonprins zich officieel heeft doodgeschaamd voor het pleepotwerpen op de laatste Koninginnedag. Lijkt mij terecht. Had sowieso al enorm met de man te doen op die dag. Dat hij met zijn familie op bezoek moest bij die overspannen burgemeester met zijn dramatische huiszoekingengedoe. De familie was door het grote verdriet toch al niet helemaal in feeststemming en ik vond het knap dat ze toch nog even in dat Gelderse Rhenen kwamen koekhappen en Oudhollands dijenkletsen. Ik had verwacht dat diezelfde burgemeester een paar gênante onderdelen had geschrapt. Maar nee hoor, voor Alex het wist stond hij in het bijzijn van een paar plaatselijke minkukels met een pleepot in zijn handen en moest hij dat ding zo ver mogelijk weggooien. Hij won ook nog. Uit pure woede. Normaal mag onze kroonprins hier niks over zeggen, maar hij heeft zijn mening over dit mensonterende gehannes niet voor zich kunnen houden. Heel goed!

Moest hier in Californië heel hard lachen om de seniele oom van onze toekomstige koning. Ik heb het over professor Pieter van Vollenhoven, die in zijn jonge jaren op het deurtje van het Catshuis heeft staan kloppen om toenmalig premier Barend Biesheuvel te smeken of hij voortaan prins genoemd mocht worden. Net als zijn zwager Claus. Aandoenlijk tafereeltje toch? Mooie Barend heeft hem naar huis gestuurd, waar hij door zijn schoonmoeder Juliana keihard is uitgelachen. Nu worstelt hij zich door het leven als professor. Dat kan omdat dat geen beschermde titel is. Ik weet dat omdat ik dit jaar zelf een maand of twee in Delft zo genoemd mocht worden. Toen ik daar vroeg hoe dat zat, gaf men mij Pieter als voorbeeld. Hoogleraar is beschermd. Professor niet. Pieter zelf kan zich de ontmoeting met Biesheuvel niet herinneren. Dus nog een verstrooide professor ook. Het maakt ons land, zeker op afstand, zo gezellig. Een pleepotwerpende kroonprins met een nepprofessor in zijn kielzog.

Ik schrijf het met plezier op in dit krantje en realiseer me dat het wel eens een van de laatste keren kan zijn omdat NRC financieel wordt leeggetrokken door de aandeelhouders. Een supersocialist en een familie van textielboeren. Derk Sauer en de Brenninkmeijertjes. Grappige combinatie overigens. Er is terecht onrust op de redactie ontstaan. Volgens de hoofdredacteur was het afspraak en valt het mee. Ik denk het ook. En ik zal u zeggen waarom. Mijn vader heeft zijn leven lang bij C&A gewerkt en van hem hebben de Brenninkmeijers het beleggen geleerd. De oude Van ’t Hek heeft ze na de oorlog zo rijk gemaakt. Weet eigenlijk niet of hij wist dat ze goed fout waren in diezelfde oorlog. Ze waren rooms, sociaal en zeer goed voor hun personeel. Daarom komt het goed. Het geld van de Brenninkmeijertjes is te oud. En ze hebben te veel. Het zijn geen derivatencowboys. Zij zullen een instituut als dit niet om zeep helpen. In het nieuwe hoofdkantoor aan het Amsterdamse Rokin worden volgend jaar geen bloesjes en spijkerbroeken verkocht. Daar is de familie te beschaafd voor. En die Sauer? Die heeft dat geld toch ook niet nodig? Die gozer ziet scheel van de roebels. Daarbij moet hij de winst als echte SP’er volledig afdragen aan zijn kameraden Roemer en Marijnissen. Die geven het weer aan de armen, zodat die weer bij C&A kunnen kopen, waardoor zij de schamele winst van NRC niet nodig hebben. Hoewel het volgend jaar natuurlijk wel even wennen wordt op het nieuwe Amsterdamse hoofdkantoor: NRC is toch voordeliger!

    • Youp