ABN Amro dreigt Vestia met claimen van schade

Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

ABN Amro heeft vorige week gedreigd de directeuren van Vestia en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) persoonlijk aansprakelijk te stellen voor eventuele schade. Als blijkt dat het vastgoed van Vestia onrechtmatig buiten bereik van de banken is gesteld, zou ABN Amro aankloppen bij Gerard Erents, interim-directeur van Vestia, en Roland van der Post, directeur van het WSW. Dat bevestigen anonieme bronnen aan NRC Handelsblad.

Aanleiding voor het juridische dreigement van ABN Amro was een bliksemactie van Vestia en het WSW op maandag 21 mei. Op die dag gaf Vestia het WSW hypotheekrecht op bijna al haar vastgoed ter waarde van 8 miljard euro. Zo konden banken het vastgoed niet opeisen, indien Vestia failliet zou gaan. Het gebeurde om 12:59 uur, één minuut voordat de elf (inter)nationale banken met Vestia in Amsterdam zouden overleggen over de tekorten.

Vestia kampt met een miljardentekort, omdat het op grote schaal risicovolle rentecontracten heeft afgesloten. Hoe lager de rente staat, des te meer onderpand Vestia moet bijstorten aan banken.

Juristen onderzoeken of er sprake is van ‘paulianeus handelen’

Na de actie van Vestia en het WSW heeft ABN Amro het initiatief genomen om samen met de overige tien banken te overleggen. Een dag later, op dinsdag 22 mei, stuurde ABN Amro brieven naar Vestia en het WSW. De juristen van de bank onderzoeken of er sprake is van ‘paulianeus handelen’, waarbij Vestia haar schuldeisers heeft benadeeld.
ABN Amro zou het dreigement voorlopig hebben ingetrokken. Afgelopen woensdag sloot Vestia een akkoord met de banken over bevriezing van de onderpandverplichtingen voor een periode van twee weken. In die tijd onderhandelen de banken en Vestia verder over afbouw van de contracten.

Woningcorporaties kunnen ook moeilijker leningen krijgen of herfinancieren bij ABN Amro, bevestigen bronnen. De financiële positie van corporaties is verslechterd door de lage rentestand. Of de actie van Vestia en het WSW een rol speelt, is onduidelijk. Corporaties kunnen doorgaans goedkoper lenen, omdat het WSW borg staat.

Lees in NRC Handelsblad (of in de digitale editie) van vandaag een portret van Gerard Erents, de man die een oplossing moet vinden voor het miljardentekort bij Vestia.