Aantal meldingen drugsoverlast in Maastricht bijna verviervoudigd

Het aantal meldingen van drugsoverlast bij de gemeente Maastricht blijkt een maand na invoering van de wietpas sterk gestegen. Het gaat bijna om een verviervoudiging. In de maand mei werd 619 keer melding gemaakt bij een speciaal meldpunt, vorig jaar werd dit gemiddeld 166 keer per maand gedaan, zegt de gemeente. In mei werden 101 aanhoudingen verricht voor drugsgerelateerde zaken zoals drugsbezit en drugshandel. In voorgaande maanden ging het volgens een gemeentewoordvoerder om zo’n vijf aanhoudingen per maand. Deze stijging wordt onder meer verklaard door de verhoogde politie-inzet op drugsoverlast.

Ondanks het hoge aantal meldingen zegt burgemeester van Maastricht Onno Hoes tevreden te zijn over de invoering van de wietpas. Volgens Hoes is het aantal coffeeshopbezoekers uit het buitenland in Maastricht beduidend afgenomen en blijkt de aanpak van softdrugshandel op de Maastrichtse straten „beheersbaar”. Ook zegt Hoes dat het grote aantal meldingen cruciaal is, omdat de politie daardoor gerichter kan optreden. Novum