Aandachttrekkerij

Dat is dus die nieuwe, inspirerende, brede visie van het CDA. Dat is wat al die herbronningen, strategische beraadslagingen en o zo geslaagde, gezellige, open, transparante lijsttrekkersdebatten hebben opgeleverd. Zo ontworstelt de partij zich met één machtige zwaai aan de kater van een coalitie die er nooit had mogen komen. Het land bevindt zich in een ongekende crisis, maar het CDA weet raad en met de ruime blik die de werkelijk visionaire denkers kenmerkt, komt het met het voorstel om alcohol te verbieden voor jongeren onder de achttien jaar.

Ik ben benieuwd wat de G500 van dit voorstel vindt. Want hier is pas echt een jongerenbelang in het geding. Als het de club van Sywert van Lienden lukt om dit voorstel op het volgende CDA-congres weg te stemmen en een verlaging van de minimumleeftijd voor alcohol naar twaalf jaar te laten opnemen in het verkiezingsprogramma, word ik meteen fan van die club.

Dat is het erge van politici in verkiezingstijd. Om op te vallen, daadkrachtig te lijken en over te komen als iemand die komt met concrete oplossingen, komen ze de hele tijd met een baaierd aan daadkrachtige, concrete oplossingen voor een keur aan kleine, verwaarloosde probleempjes waarvoor nog niemand anders een daadkrachtige, concrete oplossing heeft voorgesteld. En in dat getoeter van aandachttrekkerij ontbreekt elke visie. Misschien omdat visie niet concreet genoeg is. En het ene voorstel is nog ondoordachter dan het andere. Misschien omdat nadenken niet daadkrachtig overkomt.

Een van de schandaligste voorbeelden hiervan was het voorstel van de Grote Denker van de PvdA, Ronald Plasterk, om technische studies gratis te maken. Want technici zijn belangrijk voor onze economie. Het is een ongekende schoffering voor alle alfa’s en gamma’s om te impliceren dat zij zich met nutteloze, waardeloze disciplines bezig houden waar de samenleving geen ruk aan heeft en dat ze daar dan maar zelf voor moeten dokken ook. En het getuigt van een ongekende kortzichtigheid om de waarde van een academische studie volledig te definiëren in termen van economisch nut. Aan de academie leer je nadenken, maar dat is een onderdeel dat kennelijk aan Plasterk zelf voorbij is gegaan.

    • Ilja Leonard Pfeijffer