A dvies van diëtist wordt weer vergoed

Het advies van een diëtist wordt vanaf volgend jaar weer vergoed door de basisverzekering. De patiënt hoeft dan voor een aantal consulten in beginsel niets extra’s te betalen. Eind vorig jaar had het kabinet gratis dieetadviezen juist afgeschaft, om zo 50 miljoen euro te bezuinigen.

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten schrijft deze week in een brief aan alle leden dat navraag bij het ministerie van VWS leert dat er weer 44 miljoen euro beschikbaar komt voor dieetadviezen. In het Lenteakkoord valt dat onder de investering op de zorgbegroting van 100 miljoen euro in ‘preventie’. Een uur bij de diëtist kost zestig euro; vorig jaar werd 4,5 uur per jaar per patiënt vergoed.

Veel van de 2.800 diëtisten zaten sinds begin januari in financiële problemen omdat de klandizie was afgenomen. Als men zelf moet betalen voor diëtiek, haken veel mensen af, is de ervaring. De diëtisten voerden actie in de RAI en vroegen de rechter om de bezuinigingsmaatregel terug te draaien. Die gaf hen geen gelijk omdat de bezuiniging juridisch wel is toegestaan.

De partijen die het Lenteakkoord hebben opgesteld, kiezen weer voor investeringen in preventie van ziekten. Ook hulpmiddelen bij het stoppen met roken worden vanaf volgend jaar weer voor een deel vergoed, zo blijkt. Daar trekt de Lentecoalitie 10 miljoen euro voor uit. En voor het tegengaan van obesitas bij kinderen komt 26 miljoen euro beschikbaar.

Dieetadvies is geen noodzakelijke zorg, concludeerde het College voor Zorgverzekeringen vorig jaar. Het CvZ bepaalt wat het basispakket in- en uitgaat. Ook bleek dat veel patiënten het (gratis) advies niet opvolgden, waardoor de investering zinloos werd. Maar diëtisten wezen erop dat de kosten van een ongezond dieet op de lange termijn veel hoger zullen uitpakken voor de maatschappij.