Werknemers Nedcar staken, Mitsubishi weigert te onderhandelen

Werknemers van Nedcar protesteren al een paar maanden tegen sluiting van de fabriek in Born. De vakbonden willen nu een sociaal plan voor de werknemers, omdat de fabriek dicht gaat als er geen koper wordt gevonden. Foto NRC / Maarten Hartman

Werknemers van Nedcar in Born leggen vandaag hun werk neer, omdat de eigenaar van de fabriek Mitsubishi weigert de onderhandelingen over een sociaal plan te hervatten. Dat liet bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten vandaag weten, meldt Novum.

Het huidige sociaal plan loopt tot het einde van het jaar. Omdat de fabriek dicht gaat als er voor die tijd geen koper wordt gevonden, willen de vakbonden dat er snel een nieuwe sociaal plan komt voor de 1500 Nedcar-werknemers. Mitsubishi liet afgelopen vrijdag een ultimatum verlopen om de onderhandelingen daarover te hervatten.

Tijdens een bijeenkomst met werknemers en bonden zijn de werknemers opgeroepen om vanmiddag het werk neer te leggen. Morgen wordt er wel gewerkt. Vakbondsbestuurder van Rees sluit niet uit dat er meer stakingen zullen volgen, als Mitsubishi niet bereid is te onderhandelen.

Ondertussen blijven de vakbonden betrokken bij gesprekken met overnamekandidaten. Volgens Van Rees wordt met meerdere partijen, waaronder de Eindhovense bussenfabrikant VDL, gesproken.