Vrijlating is voor FARC kans op reclame

De vrijlating van de Franse journalist Roméo Langlois door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, gisteren, was een ontspannen propagandafeestje.

De FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) grepen de vrijlating van de 35-jarige journalist aan om zich van hun beste kant te laten zien. De groepering, die Langlois op 28 april gijzelde bij een gewelddadige aanval op een Colombiaanse militairen, had gisteren in het gehucht San Isidro een podium opgebouwd met vredesleuzen erop.

Commandant Calacho Mendoza verontschuldigde zich ervoor dat zijn strijders Langlois per abuis hadden aangezien voor soldaat. De Franse diplomaat die aanwezig was bij de ceremonie, kreeg een lunch aangeboden. Langlois zelf lachte en zei „als een gast behandeld” te zijn.

Het geheel leek zo gemoedelijk dat oud-president Alvaro Uribe op Twitter suggereerde dat Langlois zelf bij de FARC hoorde.

Langlois, werkzaam voor nieuwszender France 24, zei terug te willen keren naar Frankrijk. Maar dat was hij al langer van plan, zei hij. De gijzeling was „niet doorslaggevend”.

De verzwakte FARC liet in april de tien laatste ‘politieke’ gijzelaars vrij, maar houdt nog een onbekend aantal burgers vast. De groep wil vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering, maar die eist dat de FARC eerst alle gijzelaars vrijlaat. (AP)