‘VN fabriceren nieuwe Palestijnse vluchtelingen’

Als de Verenigde Naties de vluchtelingenstatus afnemen van miljoenen Palestijnen, komt vrede met Israël dichterbij. Dit idee propageert een Israëlisch parlementslid.

In een vooruitblik naar het jaar 2031 voorspelde de Franse krant Le Figaro dat Einat Wilf dan premier van Israël zal zijn, in een vreedzaam Midden-Oosten. Een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen zou in 2020 in Washington zijn getekend. „Zou kunnen”, glundert Wilf (41), thans parlementariër voor de partij Atzmaut (Onafhankelijkheid) van minister van Defensie Ehud Barak. Het zou helpen, denkt ze, als men eerst haar plan voor de 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen accepteert.

Wilfs boodschap is primair gericht op de westerse donoren van UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties die onderwijs en zorg biedt aan de Palestijnen die huis en haard verloren toen de staat Israël werd gesticht, en hun afstammelingen. De geldschieters moeten van UNRWA eisen dat de organisatie de vluchtelingenstatus afneemt van de Palestijnse nakomelingen, zegt Wilf.

Een naamloze Palestijnse baby in Gaza is haar stokpaardje. „Het feit dat die als vluchteling wordt aangemerkt terwijl hij is geboren op grond die onbetwistbaar onderdeel is van een toekomstige Palestijnse staat, is een obstakel voor de vrede”, aldus Wilf. Deze week was de Israëlische in Nederland om politici te overtuigen van haar plan.

Waarom reist u met dit plan naar Den Haag en niet naar Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit zetelt?

„Om dezelfde reden waarom de Palestijnse president Mahmoud Abbas in september naar de VN in New York ging om erkenning te vragen voor een Palestijnse staat, en niet naar Jeruzalem. Onderling wordt er niet meer gesproken over belangrijke kwesties, het moment van onderhandelen is voorbij. De vraag is nu: hoe komen we vooruit? Dat lukt niet als we alle kwesties tegelijk op tafel leggen. Dus laten we proberen ze een voor een op te lossen. De internationale gemeenschap staart zich blind op de joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Maar het aantal vluchtelingen is een even groot obstakel voor vrede.”

De nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht, terwijl Palestijnse nakomelingen van vluchtelingen recht hebben op de vluchtelingenstatus.

„Dat is niet waar. Dat is een rookgordijn dat UNRWA heeft opgeworpen. In het mandaat van de VN staat niets over nakomelingen. Op eigen houtje heeft die organisatie besloten kinderen van vluchtelingen dezelfde status te geven, daarmee suggererend dat ze kunnen terugkeren.

Dat beleid wordt breed gedragen door de internationale gemeenschap. Bronnen bij UNRWA en westerse diplomaten vinden uw plan daarom onrealistisch. Ingewijden zeggen ook ‘pas op’: door het werk van UNRWA in twijfel te trekken, riskeert Israël dat het straks zelf zorg moet dragen voor de vluchtelingen in de Palestijnse gebieden, zoals het een bezettende macht betaamt.

„Ik zeg niet dat UNRWA moet stoppen met het zorgen voor die mensen. Ze moeten hen alleen geen vluchtelingen meer noemen. Door nieuwe vluchtelingen te fabriceren uit een oude oorlog vergroot UNRWA het conflict, in plaats van het op te lossen. UNRWA staat vrede in de weg.”

Waarom zou een VN-organisatie dat doen?

„Omdat er helaas nog een verlangen bestaat om Israël af te schilderen als een onwettig land dat niet zou moeten bestaan. UNRWA heeft wereldwijd een bewustzijn gecreëerd dat er 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen zijn. En als mensen het woord vluchteling horen, denken ze aan een miserabel persoon in een tent, wachtend aan de grens tot hij weer naar huis mag. Niet aan iemand die wordt geboren in een middenklasse gezin in Ramallah. Terwijl 80 procent van de Palestijnse vluchtelingen gewoon in de Palestijnse gebieden woont, of staatsburger is van Jordanië.”

In Syrië en Libanon leven bijna een miljoen Palestijnse vluchtelingen in benarde omstandigheden. Wat moet er met hen gebeuren?

„Ze moeten staatsburgers worden van Syrië of Libanon, en later eventueel in een Palestijnse staat komen wonen. Hoe dan ook moet men begrijpen dat het probleem veel kleiner is dan de wereld denkt. We moeten beginnen met praten over echte aantallen. Ik schat dat er van alle Palestijnen die uit hun huizen zijn gevlucht nog 30.000 leven. Dat is acceptabel voor Israël. Zelfs de meest rechtse regering zou die mensen zonder probleem laten terugkeren naar hun geboortegrond. Maar zelfs de meest linkse Israëliër accepteert niet dat er 5 miljoen Palestijnen in Israël komen wonen.

U heeft een linkse achtergrond. Hoe ziet u uzelf nu?

„Ik ben naar het midden opgeschoven. Ik ben afgestapt van het idee dat er morgen vrede komt met duiven, regenbogen en handen schudden op gazons. Dat beeld moeten we wissen. Dat is weg en dat blijft voorlopig weg. Maar dat betekent niet dat we intussen niks kunnen doen. We kunnen een toekomst bevorderen waarin dat mogelijk wordt, door het getal van de vluchtelingen naar beneden te brengen. Omdat mijn plan concreet is, spreekt het Israëliërs aan. Het is gericht op de lange termijn, maar het brengt een soort hoop.”

    • Leonie van Nierop