Veiligheidsraad vreest burgeroorlog Syrië na ultimatum rebellen

VN-waarnemers in Syrié bezig aan hun missie terwijl ze worden gadegeslagen door leden van het regeringsleger in Kfra Nubul. Foto AFP

De VN Veiligheidsraad vreest dat Syrië afglijdt in een burgeroorlog en zoekt naar een manier om dat te voorkomen. Dat heeft een assistent van internationaal gezant Kofi Annan gisteravond gezegd.

”Ik geloof dat de Veiligheidsraad begrijpt dat het een ramp zou betekenen als Syrië afglijdt naar een complete burgeroorlog”, zei Jean-Marie Guehenno nadat hij de raad achter gesloten deuren verslag had uitgebracht over de toestand in het land.

Rebellen geven Assad nog 48 uur

Rusland wekte gisteren echter niet de indruk Syrië nu wél de duimschroeven aan te willen draaien. De Russische regering gebruikte tweemaal haar veto om de oude bondgenoot tegen sancties van de Veiligheidsraad te beschermen.

Het gezamenlijke commando van het Syrische Vrije Leger heeft president Bashar al-Assad gisteravond 48 uur de tijd gegeven om zich te conformeren aan het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Doet hij dat niet dan zullen de rebellen het vredesplan loslaten en “alles doen om burgers, dorpen en steden te verdedigen”.

Bestand was eigenlijk al opgezegd

Dat de vrijdag is uitgekozen als deadline lijkt weinig met toeval te maken te hebben, zegt onze correspondent Gert van Langendonck:

“Dat het bestand opgezegd is hadden ze onmiddellijk na het bloedbad Houla al gezegd. Ook tijdens het bestand behield de FSA zich het recht voor om burgers, wijken, betogingen… te beschermen tegen een aanval. Maar de deadline van vrijdag is wel veelzeggend omdat vrijdag altijd een dag van protest is.”

Oproep tot militair ingrijpen

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice verwacht dat het vredesplan van Annan voor Syrië mislukt, en dat het land in een oorlog verzeild raakt die de hele regio in brand kan zetten.

”En de leden van deze raad en de internationale gemeenschap rest niets anders dan te overwegen of ze bereid zijn actie te ondernemen buiten het vredesplan en het gezag van de Veiligheidsraad om.”

Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten roept opnieuw op tot een VN-resolutie die naast het veroordelen van het regeringsgeweld in Syrië ook ingrijpen mogelijk maakt, meldt persbureau AFP. Volgens de oppositie zouden gisteren bij gevechten tussen rebellen en het leger al zeker 39 doden gevallen zijn. Een dag eerder zouden ook al 98 mensen gedood zijn, waarvan dertien geëxecuteerd door veiligheidsdiensten.