'Veel mooie, maar weinig goede kunst'

Na vijf jaar stilte is de KunstRAI er weer. De galeries hebben de beurs zelf opgezet. „Het is nooit onze bedoeling geweest Art Amsterdam van de kaart te vegen”, zegt directeur Erik Hermida.

Kunstenares Tinkebell heeft nog haastig twee werken afgemaakt voor de KunstRAI. De galerie die haar vertegenwoordigt, Torch, besloot pas twee weken geleden om mee te doen aan de kunstbeurs, overgehaald door collega’s. Niet dat er nog plek over was op de beurs. Er moest geschoven worden met wanden, het terras van de catering werd wat kleiner gemaakt.

Galeriehouder Mo van der Have van Torch zou eigenlijk alleen meedoen aan Unseen, de nieuwe fotobeurs die in september in de Westergasfabriek zal worden georganiseerd. Maar hij werd toch wel nieuwsgierig naar de kunstbeurs die na nieuw leven ingeblazen kreeg na het vertrek van Art Amsterdam uit de Rai. Veel verkocht heeft hij nog niet, maar de beurs is ook nog maar een halve dag aan de gang. Op Art Rotterdam, in februari, verkocht hij nog 25 werken van Tinkebell.

De kunstenares heeft al over de beursvloer gelopen. „Ik heb veel mooie kunst gezien, maar weinig echt goede kunst, die iets bij me teweegbrengt”, zegt ze. Toch geniet ze. „De sfeer is goed.”

Een aantal toonaangevende galeries ontbreekt op de beurs. Annet Gelink, Diana Stigter, Fons Welters, Paul Andriesse, Ron Mandos, Gabriel Rolt en Upstream zijn bijvoorbeeld niet aanwezig. De meesten zouden oorspronkelijk in september meedoen aan Art Amsterdam, maar die beurs werd een paar weken geleden afgeblazen omdat zich te weinig deelnemers hadden gemeld.

De KunstRAI heeft een heel andere opzet dan Art Amsterdam. Terwijl Art Amsterdam zich wilde profileren als internationale kunstbeurs met een strenge selectie van deelnemers, is de KunstRAI een brede, nationale beurs, waar naast hedendaagse beeldende kunst ook toegepaste kunst, zoals sieraden, te koop is.

Het plan om de KunstRAI nieuw leven in te blazen ontstond nadat galeries bij de Nederlandse Galerie Associatie hun beklag hadden gedaan over Art Amsterdam. Sommige galeries mochten niet meedoen, anderen waren niet blij met het vooruitzicht dat Art Amsterdam niet in mei maar september zou worden gehouden, en ook nog op een moeilijker bereikbare locatie (Amsterdam-Noord in plaats van het congrescentrum Rai).

De Rai had in mei nog ruimte over in hal 4 en 5 en wilde die wel verhuren aan de galeries. „Het is nooit onze bedoeling geweest Art Amsterdam van de kaart te vegen”, zegt Erik Hermida, die vroeger directeur was van de KunstRAI en dat nu ook weer is. „De twee beurzen hadden prima naast elkaar kunnen bestaan.”

De Amsterdamse Galerie Bart was van plan om aan beide beurzen mee te doen. Eigenaar Bart Hoogwegt is blij dat er in elk geval één doorgaat. „Voor onze verkoop is zo’n beurs heel belangrijk. Ik heb goede hoop dat we hier aardig gaan verkopen, zeker nu de btw omlaag gaat.”

Verzamelaars en mensen die alleen een dagje uit zijn, lopen door elkaar heen. Sommige bezoekers zijn nieuwsgierig geraakt naar de kunstwereld door het tv-programma De nieuwe Rembrandt. Een aantal kunstenaars dat daaraan meedoet, is op de beurs aanwezig. Galerie10 bijvoorbeeld trekt veel bekijks met het kunstenaarsdo Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker.

Afgelopen dinsdag was in de uitzending te zien dat Jacobs zijn pols brak bij een stunt met een fiets, waarmee hij een kunstwerk probeerde te maken. Nu heeft hij in één dag een nieuw werk gemaakt dat over dit ongeluk gaat. Een pop met zijn hoofd ligt onder een schilderij van een fiets dat het duo eerder maakte. Bezoekers maken er snapshots van en knopen een praatje aan met de kunstenaars. Maar ook een vertegenwoordiger van de Caldic Collection is bij de galerie langs geweest en heeft een werk van het duo aangekocht.

Ook minder bekende kunstenaars trekken aandacht. Zo verschaft kunstenaar Jeroen Kuster vol vuur uitleg over zijn uitstalling van zelfgemaakte parasieten, neteldiertjes en andere griezelige beestjes in glazen stolpen. Hij doet voor de eerste keer mee aan een grote kunstbeurs. De Rotterdamse galerie Zic Zerp nam hem mee. „Het zou mooi zijn als ik hier iets verkoop”, zegt hij. „Normaal verdien ik mijn geld met het bouwen van speeltuinen.”