Van Persie: klik met Ibi en bewondering voor Huntelaar

Robin van Persie sprak na de oefenzege op Slowakije over het EK en de concurrentie met collega-spits Huntelaar. „We moeten de keuzes van de bondscoach respecteren.”

Robin van Persie in duel met de Slowaak Peter Pakarik. Foto AFP

Robin van Persie of Klaas-Jan Huntelaar in de spits? Bondscoach Bert van Marwijk heeft na een mislukt experiment waarin hij plaats inruimde voor beide spelers nu gekozen voor Van Persie als zijn meest vooruitgeschoven aanvaller. „Het belangrijkste is dat we allemaal de keuzes van de bondscoach respecteren”, stelt Van Persie na de zege op Slowakije. „Dat zal ik doen, Klaas-Jan doen en dat moet iedereen doen. Als we het EK willen winnen hebben we alle 23 spelers nodig.”

Van Persie sprak na het tweede officiële oefenduel van het Nederlands elftal gisteravond voor het eerst in twee weken tijd openhartig met de Nederlandse pers. In de mixed zone van de Kuip liet de sterspeler van Arsenal zijn licht schijnen over zijn goede seizoen in Engeland, de tactiek van Oranje, zijn ‘klik’ met Ibrahim Afellay en zijn bewondering voor collega-spits Huntelaar. Van Persie: „Toch draait het nu maar om één ding. Alles moet in het teken staan van de eerste wedstrijd op het EK op 9 juni tegen Denemarken.”

De centrumspits van Oranje had in aanloop naar het EK contact met zijn oud-collega Thierry Henry, die met Frankrijk een WK en een EK wist te winnen. „Hij vertelde me dat je de oefenwedstrijden op weg naar de eindronde vooral moet gebruiken om je helemaal klaar te stomen voor het EK. Op dit moment moet je nog niet te kritisch zijn. En als Henry wat zegt dan geloof ik hem wel”, zegt Van Persie lachend. „Het gaat erom dat we als team naar elkaar toegroeien. Daarom moeten we ons ook afsluiten voor de buitenwereld en ons zelf in bescherming nemen.”

Van Persie heeft de afgelopen tijd de discussies over Oranje in de media bewust niet gevolgd. „Nee, ik lees al jullie stukjes niet en ik luister ook niet naar commentaren op de televisie. Er zijn zoveel mensen met een mening. Daar hecht ik niet veel waarde aan. Ik denk ook dat je op weg naar zo’n toernooi in een soort tunnel moet zitten. Marco van Basten en Ruud Gullit zullen in 1988 toen Oranje Europees kampioen werd ook hebben geprobeerd alles rustig te houden in de groep.”

De geboren Rotterdammer gaat ervan uit dat Van Marwijk zaterdagavond in het laatste oefenduel met Noord-Ierland met het beoogde basiselftal gaat spelen. Van Persie zal net als twee jaar geleden bij het WK hoogstwaarschijnlijk weer de voorkeur krijgen boven Huntelaar. „Op dit moment is nog niemand zeker van zijn plaats”, zegt Van Persie resoluut. „De bondscoach kiest. Dat is zijn vak. Huntelaar heeft het natuurlijk fantastisch gedaan. Ik vind hem een hele goede spits. Maar ik speel nu zelf dik tweeënhalf jaar in de spits bij Arsenal. Huntelaar is topscorer van Duitsland en ik van Engeland. We kunnen dus allebei er wel een balletje in leggen. Het is dan ook zeker geen makkelijke keuze voor de trainer.”

Op het WK in Zuid-Afrika wist Van Persie de hooggespannen verwachtingen als centrumspits niet waar temaken. De roep om afmaker Huntelaar een kans te geven werd steeds groter. Maar volgens Van Persie liggen de zaken nu anders. „Twee jaar geleden kwam ik terug van een blessure. Dan voel je overal krampjes als je echt diep gaat. Dat is nu totaal anders. Ik heb dit seizoen zo’n 55 wedstrijden gespeeld. Ik heb de meeste kilometers gelopen van alle spelers in de Premier League. Ik hoef amper meer te herstellen na een wedstrijd. Zoals ik me nu voel kan ik makkelijk drie of vier duels in een week spelen.”

Van Persie speelde gisteren zijn 64ste interland voor Oranje en werd in de 67ste minuut vervangen door Huntelaar. Van Persie kreeg in de elfde minuut zijn grootste kans van de wedstrijd, maar zijn inzet ging over het doel van de Slowaakse keeper Jan Mucha. „Zo’n gemiste kans laat ik direct van me afglijden. Je kunt als spits nu eenmaal niet alle kansen scoren. Dat kunnen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi ook niet. Je moet je richten op de volgende kans. Je weet nooit wanneer die komt. Nu kwam die niet meer. Ik ga daar rustig mee om. Alle grote spelers hebben dat. Henry ook.”

Het grootste pluspunt van gisteravond was de rentree van Afellay in de basis van Oranje. Van Persie kon het weer snel goed vinden met de aanvallende middenvelder van Barcelona. „Het is goed om Ibi na zijn zware blessure terug te zien. Hij ziet er ouderwets goed uit. Ik vind het heel fijn met hem samen te spelen. Wij hebben echt een klik samen. Dat merkte ik ook nu weer. Dat heb ik eigenlijk maar met een paar spelers zo gehad. Bij Arsenal had ik dat ook met Cesc Fabregas”, zegt de nummer 16 van Oranje. Van Persie heeft dat rugnummer bewust gekozen. „Ik kon kiezen uit 9, 14 en 16. Ik heb 9 aan mijn vriend Huntelaar gelaten. Nummer 16 verwijst naar de verjaardag van mijn zoon. Ik hoop dat hij deze zomer mijn lucky boy is.”