Uitgelicht

Film

High Crimes (Carl Franklin, 2002, VS). Schematisch rechtbankdrama waarin advocate Ashley Judd de onschuld probeert aan te tonen van echtgenoot Jim Caviezel die als militair in El Salvador burgers zou hebben doodgeschoten. Ook met Morgan Freeman.Net5, 20.30-22.55u.

I Am Legend (Francis Lawrence, 2007, VS). Will Smith is de laatste mens in Manhattan nadat een virus in rap tempo een einde heeft gemaakt aan al het menselijk lijden, maar ook aan het streven, de dromen en verlangens van de mens. Postapocalyptische blockbuster weet op een intelligente en bloedstollende manier de eenzame zoektocht van de archetypische ‘lone rider’ uit de Amerikaanse filmmythologie te verbeelden. De special effects onderstrepen zijn existentiële queeste. Naar een boek van Richard Matheson, dat in 1971 al eens werd verfilmd, als The Omega Man. Ook met Alice Braga (Cidade de Deus). Veronica, 20.30-22.20u.

Sahara (Breck Eisner, 2005, VS/Spa/GB/Dui). Slepende verfilming van de avonturenroman van Clive Cussler over schatzoeker Matthew McConaughey die in Afrika op zoek is naar een in de Amerikaanse Burgeroorlog vermist geraakt slagschip, maar verzeild raakt in een moderne burgeroorlog en een romance beleeft met dokter Penélope Cruz die bedreigd wordt door de plaatselijke wrede dictator. RTL7, 20.30-23.00u.

Polar (Jacques Bral, 1984, F). Privédetective Jean-François Balmer heeft genoeg van alle morsige klusjes en overweegt het bijltje erbij neer te gooien. Maar dan komt, als in de beste verhalen van Raymond Chandler, de beeldschone femme fatale Sandra Montaigu zijn kantoor binnenlopen en raakt hij verwikkeld in de verdwijning van haar vriendin, een pornoactrice. TV5, 21.00-22.40u.

Terminator 3: Rise of the Machines (Jonathan Mostow, 2003, VS). Derde deel uit serie met Arnold Schwarzenegger over robots die vanuit de toekomst naar het heden reizen om onaangename gebeurtenissen te voorkomen, of juist aan te richten. Deel 3 is een vakkundige, ongecompliceerde actiefilm. Regisseur Jonathan Mostow is geen auteur zoals James Cameron (die voor de eerste twee delen tekende) maar een bekwame verkeersagent. Hij ensceneert de spannende achtervolgingen behendig en doseert de grappen slim. Veronica, 22.20-00.35u.

The Hills Have Eyes (Alexandre Aja, 2006, VS). Remake van film uit 1977 van Wes Craven. Een familie op weg naar Californië raakt de weg kwijt in de woestijn en stuit op een groep mutanten, nazaten van mijnwerkers die niet weggingen toen de VS hier atoombommen testten. De mutanten leven van verdwaalde toeristen en hebben gevarieerde moordmethodes ontwikkeld, maar de toeristen leren snel. RTL7, 23.00-02.00u.

A Fish Called Wanda (Charles Crichton & John Cleese, 1988, GB/VS). Uitzonderlijk geslaagde, door John Cleese melancholiek geschreven komedie zet de verstikkende conventies van de very British af tegen de bevrijdende seksualiteit en brute luchtigheid van de Amerikanen. Met Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Michael Palin.BBC 1, 00.45-02.30u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde: Kip. Onderzoek naar de vraag hoe plofkippenvlees zo goedkoop kan zijn en wat die beesten dan wel niet te eten krijgen. Ned.3, 20.25-21.00u.

Die heilende Sprache der Pferde. Paardrijden versterkt het evenwichtsgevoel en bevordert een goede lichaamshouding. Maar heeft het ook een helende werking, zoals sommigen beweren? In deze documentaire wordt een aantal mensen gevolgd die met hulp van paarden genezing zoeken. Ook wordt stilgestaan bij recent wetenschappelijk onderzoek naar paardentherapie. Arte, 22.45-23.35u.

Absurdistan in Turkmenistan. Roken in het openbaar, theaterbezoek, vrije studiekeus, persvrijheid, politieke oppositie: allemaal verboden in het dictatoriale Turkmenistan, een voormalige Sovjetrepubliek. Deze documentaire gaat over de absurde cultus rond de in 2006 overleden dictator Saparmoerat Nijazov en zijn opvolger Goerbangoeli Berdimoechamedov en onderzoekt de economische banden van Turkmenistan met het buitenland. Arte, 23.35-00.30u.

The blood of the rose. Documentaire over leven en dood van de Brits-Keniaanse Joan Root. Met haar toenmalige echtgenoot maakte zij een aantal zeer gewaardeerde documentaires over Afrikaanse fauna en flora. De laatste jaren van haar leven zette ze zich in voor het natuurbehoud in Kenia, vooral de streek van Lake Naivasha. In 2006 werd ze in haar huis vermoord. Waren het stropers? Een ontslagen werknemer? Huurmoordenaars, betaald door de rozenkwekers die het meer vervuilen? Deze film geeft inzicht in het dilemma waarmee Kenia kampt: economische voorspoed dankzij de tuinbouw, versus de milieuvervuiling waar Root tegen streed en die haar wellicht het leven kostte. Canvas, 23.35-01.05u.