Syrische rebellenleider: verklaar vredesplan mislukt

De Syrische rebellenleider al-Asaad dringt er vandaag bij Syrië-gezant Kofi Annan op aan zijn vredesplan mislukt te verklaren. Foto AFP / Louai Beshara

De Syrische rebellenleider Riad al-Asaad dringt er vanochtend bij VN-gezant Kofi Annan op aan om zijn vredesplan tot mislukt te verklaren. Zodra Annan dit doet, opent het Vrije Syrische Leger onmiddellijk de aanval op het leger van president Assad, zo meldde Al Jazeera vanochtend volgens persbureau Reuters.

De Syrische oppositie gaf Assad gisteravond nog een ultimatum om zich strikt aan het vredesplan te houden. Al-Asaad wees dat ultimatum, dat nog niet is verlopen, van de hand. Dat geeft volgens -buitenlandredacteur Carolien Roelants aan dat de oppositie verscheurd is:

“De uitspraak van al-Asaad onderstreept onder andere dat het Vrije Syrische leger verdeeld is en moeite heeft met de coördinatie. De oppositie en de rebellen zijn hoe dan ook bijzonder verdeeld over hoe een oplossing eruit zou zien. Dat speelt Bashar al-Assad in de kaart.”

‘Vrije Syrische Leger valt nu ook al aan’

De VN-Veiligheidsraad vreest voor de uitbraak van een burgeroorlog. Volgens Roelants is er nu eigenlijk ook al sprake van een burgeroorlog, omdat het Vrije Syrische Leger nu ook al aanvalt. Het opgeven van het vredesplan betekent volgens haar een “intensivering van de strijd”, maar ze verwacht niet dat de opmerking van al-Asaad hiervoor de doorslag geeft:

“Of de uitspraak van al-Asaad veel gewicht heeft bij de internationale gemeenschap betwijfel ik, omdat zij iedere keer op de verdeeldheid van de oppositie wijzen. De internationale gemeenschap trekt zijn eigen plan en dat is tot dusverre dat ze Annan de tijd geven, hoewel diverse leiders al vanaf het begin af aan hebben gezegd twijfels te hebben bij het vredesplan. Maar ze hebben geen alternatief. De internationale gemeenschap is zelf ook verdeeld; niemand weet wat de volgende stap is.”

Ban Ki-moon roept op tot naleven vredesplan

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hamerde vandaag juist op het belang van het vredesplan, tijdens een conferentie in Istanbul. Hij zei dat de Syrische regeringstroepen moeten stoppen met aanvallen, en dat VN-waarnemers niet in Syrië zijn om de moord op onschuldige burgers te aanschouwen, maar om te controleren of het vredesplan wordt nageleefd.