Steun kunstondernemen

Staatssecretaris Zijlstra trekt de komende vier jaar 3,4 miljoen euro per jaar uit om het ondernemerschap bij culturele instellingen te stimuleren. Dat blijkt uit een brief die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zijlstra had bij het bekendmaken van de bezuinigingen aangekondigd dat hij ook maatregelen zou nemen om culturele instellingen te helpen meer eigen inkomsten te werven. Hij wil onder meer een leiderschapsprogramma oprichten voor directeuren in de cultuursector.

Zijlstra erkent in de brief dat de Nederlandse cultuursector al een ondernemende sector is. Het gemiddelde percentage eigen inkomsten van de instellingen die structurele rijkssubsidie hebben aangevraagd voor de periode 2013-2016 is gestegen van 47,1 procent in 2010 naar 51 procent in 2011. Ook de inkomsten die instellingen halen uit het publiek blijken steeds verder gestegen. Tussen 2005 en 2009 bedroeg de groei jaarlijks 6 procent.

Zijlstra heeft TNS Nipo onderzoek laten doen naar de bereidheid van particulieren om geld te schenken aan cultuur. Daaruit blijkt dat de potentiële gever overwegend ouder dan 55 jaar is. Tweederde komt uit de hogere sociale klassen. 59 procent gaat vaker dan vijf keer per jaar naar een voorstelling of tentoonstelling.

Om het geven te stimuleren, richt Zijlstra een online platform op, met informatie over mogelijkheden om te geven aan culturele instellingen. Daar staat bijvoorbeeld op welke belastingmaatregelen er gelden. Daarnaast komt er een loket waar kleine culturele instellingen met vragen over het cultuurmecenaat terecht kunnen.