Sofie Decleir ‘De bloeddorst hitst hun liefde op’

Sofie Decleir Foto Raymond Mallentjer

‘Het verlangen naar opperste macht is als een erotisch machtsspel. De status van koning en koningin fascineert zowel de Lady als Macbeth. Cruciaal is de passie voor macht die zij delen. Samen beleven ze de weg erheen, dat bindt hen. Zij wil graag grenzen verleggen om hun huwelijk fris te houden. De bloeddorst hitst hun liefde op. Maar omdat Macbeth blijft moorden raakt alles uit balans. De waanzin breekt los.

„Met ons Antwerpse gezelschap Theater Zuidpool spelen we sinds 2010 de voorstelling in een concertante uitvoering op ruige muziek van Mauro Pawlowski. Ik zing daarbij. Er is vaak gezegd dat de Lady eigenlijk een man is, zelfs dat zij de moordenares is en niet haar man. Zij legt de dolken immers klaar in de slaapkamer van de oude koning. Zo dicht is ze hem dus genaderd. Vervolgens beveelt ze Macbeth de moord te plegen. Zij heeft alles voorbereid.

„Lady Macbeth houdt de waanzin langer onder controle dan Macbeth zelf. Totdat ook zij te gronde gaat. De kiem van de moord is door de heksen in Macbeths hoofd gezaaid. Lady Macbeth heeft die kiem alleen maar wat water gegeven. Met alle tragiek van dien. Daarom luidt mijn advies aan Macbeth: ‘Niet denken maar doen! Wees een man.’