Salarisrecord Britse profs: 2 mld euro

De clubs uit de Engelse Premier League hebben afgelopen seizoen een recordbedrag aan spelerssalarissen betaald. De clubs keerden in totaal 1,6 miljard pond (2 miljard euro) aan lonen uit, het hoogste bedrag tot nu toe. Dat blijkt uit een studie van het accountantsbureau Deloitte over de financiële positie van het Engelse voetbal.

Volgens Deloitte zijn de inkomsten van de Engelse clubs vorig seizoen slechts met 12 procent gestegen tot een niveau van 2,83 miljard euro. Maar liefst 70 procent van de inkomsten gaat aan spelerssalarissen op. Deloitte spreekt van een „zorgwekkende” situatie.

De stijging van de salarissen komt vooral voor rekening van de top zes in de Premier League, met Chelsea en Manchester City als grote uitschieters. Landskampioen City gaf afgelopen seizoen meer uit aan salarissen dan er bij de club aan inkomsten binnenkwam. Volgens Deloitte moeten de clubs hun uitgavenpatroon drastisch matigen, willen zij voldoen aan de nieuwe financiële eisen die de Europese bond UEFA vanaf 2013 in het kader van Fairplay aan het Europese profvoetbal oplegt. (BBC)