Roze dieren zijn roze woorden

Gedichten kun je niet alleen schrijven maar ook tekenen. Als je dat doet, maak je een gedichtenposter. Voor die posters bestaat de wedstrijd Poem Express.

Gedichten kun je niet alleen schrijven, maar ook tekenen. Je kunt een gedicht over regen bijvoorbeeld de vorm geven van een regenbui. Of van een paraplu. Dan kun je schuilen onder de woorden.

Voor gedichten van woorden en beelden bestaat al twintig jaar een wedstrijd voor kinderen, de Poem Express. Die werd in 1992 bedacht door Jet Manhro van kindertijdschrift Boekie Boekie. De wedstrijd hoort bij het grootste poeziefestival van Nederland, Poetry International, dat elk jaar in juni in Rotterdam wordt gehouden. De eerste keer deden er vijftig kinderen mee. Nu wel 10.000, niet alleen uit Nederland maar uit de hele wereld.

Er zijn gedichtenposters over een nintendo, over een poes, over familie en over een ‘richtingvarken’, zoals dat van Tesse Berrevoets, die won in 2010. Door de tekeningen kun je toch een beetje begrijpen waar een gedicht over gaat, ook als het geschreven is in een taal die je niet kent.

De nieuwe winnaar wordt op zondag 16 juni bekendgemaakt tijdens een middag met optrdens van dichtende kinderen en volwassenen in de Rotterdamse Schouwburg.

Volgend jaar kun je zelf meedoen. Kijk voor hoe dat moet op poem-express.com.