Robert M. in hoger beroep - advocaat slachtoffers: trek besluit in

De advocaten van Robert M. Wim Anker en Tjalling van der Goot na de zitting van twee wekent terug. Foto Hollandse Hoogte/Middendorp

Robert M. heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de achttien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging die een kleine twee weken geleden is opgelegd, zo meldt de Amsterdamse rechtbank tegenover persbureau Novum.

De advocaten van de veroordeelde M., Tjalling van der Goot en Wim Anker, waren vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie. Het Openbaar Ministerie eiste zes weken geleden twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging, en heeft vorige week al laten weten in beroep te gaan.

Eerder deze week werd bekend dat de advocaten deze week in de cel zouden overleggen met M. Direct na de uitspraak zag Van der Goot al meerdere redenen om beroep aan te tekenen. Hij noemde de combinatie van tbs en een lange celstraf dubbelop. De celstraf kan volgens hem lager. Ook zou de ingangsdatum van de tbs-behandeling moeten worden vervroegd.

Rechter: bekentenis en spijtbetuiging verbleken tegen de afschuw van de daden

De 28-jarige M. heeft tijdens de verhoren bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt op de crèches waar hij werkte, bij hem thuis of op oppasadressen. Hij stond terecht voor 67 gevallen en werd ook vervolgd voor het maken en verspreiden van kinderporno. De rechter bevestigde tijdens de uitspraak dat ook dat laatstgenoemde bewezen geacht wordt.

De rechter zei bij het uitspreken van het vonnis dat hij het advies van het Pieter Baan Centrum om M. verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren heeft overgenomen. Daarbij zei hij ook dat de berekening waarmee M. te werk ging, de manier waarop hij zijn kansen om toe te slaan greep, en zakelijk sprak over zijn daden via de chat getuigen van “een heldere denkkracht en een heldere besluitvorming”. Ook zijn spijtbetuiging, zijn coöperatieve houding en de grote media-aandacht werden “in acht genomen”, maar al deze aspecten “verbleken als ze worden afgezet tegen de afschuw die zijn daden met zich mee brachten”.

‘Uitzonderlijk hoge straf

De straf voor de 28-jarige kindermisbruiker is “uitzonderlijk hoog”, zo zei de Groningse strafrechtadvocaat Niek Heidanus naar aanleiding van het vonnis in NRC Handelsblad:

“Er is, naar mijn weten, in Nederland nog nooit zo’n hoge gevangenisstraf mét tbs opgelegd voor een zedendelict. De precieze combinatie van deze straffen is in het verleden alleen voorgekomen bij moordzaken.”

Advocaat slachtoffers: beroep intrekken

Richard Korver, advocaat van de ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak, doet een dringend beroep op Robert M. om zijn hoger beroep in te trekken. Dat meldt hij tegenover AT5:

“Mijn cliënten willen dit kunnen afsluiten, maar door juridische procedures en alle aandacht, lukt dat niet.”