Rebellen geven Syrische president ultimatum

De VN-Veiligheidsraad lijkt nog niet bereid tot een militaire interventie.

Rotterdam. Syrische rebellen hebben president Bashar al-Assad gisteren 48 uur de tijd gegeven om het vredesplan van de Verenigde Naties na te leven. De rebellen dreigen met maatregelen als de Syrische president dat niet doet. Dat zei een van de rebellenleiders gisteren in een filmpje op YouTube.

Waarnemers van de Verenigde Naties meldden gisteren eveneens dertien lijken te hebben gevonden in de Oost-Syrische provincie Deir el-Zour. De dertien hadden hun handen achter de rug gebonden en leken te zijn geëxecuteerd, liet de waarnemersmissie weten.

Gisteren kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen na de slachtpartij in Houla afgelopen weekend. De opstand in Syrië heeft daarmee een omslagpunt bereikt, zei VN-gezant Kofi Annan. Maar ondanks de vele internationale protesten en diplomatieke maatregelen tegen het Syrische regime, is er in de VN-Veiligheidsraad nog geen zicht op een militaire interventie.

De Franse president Hollande noemde die mogelijkheid wel in een interview. „Een gewapende interventie is niet uitgesloten”, zei hij, „op voorwaarde dat het gebeurt met respect voor het internationale recht”. Ook zei hij dat „een niet-militaire oplossing” gezocht moet worden.

De VS blijven uitdrukkelijk tegen militair ingrijpen. Rusland en China zijn zelfs gekant tegen élke nieuwe maatregel tegen Syrië. NRC