Pers bombardeert Afellay tot verlosser, maar Oranje nog steeds te pover

Niet Sneijder of Van Persie, maar ibi Afellay lijkt nu de verlosser voor het kwakkelende Oranje. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

Eindelijk was daar weer eens een overwinning voor Oranje, weliswaar tegen Slowakije. De Nederlandse pers slaakt een zucht van opluchting na de vormdip die werd ingezet in november toen in Duitsland keihard werd verloren. Wie is de gevierde man? Ibi Afellay.

‘Oranje wint weer eens’

Een matig oefenduel, vond De Telegraaf, dat bovendien treurt om het uitvallen van Bouma en Sneijder. Vooral de botsing van eerstgenoemde met Heitinga na vijftien seconden spelen wordt als “knullig” bestempeld. Gelukkig was daar het lichtpuntje uit Barcelona:

“Voorin rechtvaardigde Afellay zijn plek in de basis. Vanaf de linkervleugel toonde de aanvaller scherpte en zorgde voor dreiging.”

‘Compliment voor het startende aanvallende kwartet’

De 2-0 zege is goed voor het zelfvertrouwen van de internationals, zo oordeelt de Volkskrant. Het ochtendblad ziet in de opstelling van gisteravond, zonder Huntelaar en Van der vaart, iets van Van Marwijks bedoelingen op het EK.

“Het zou goed kunnen dat zijn basisformatie voor het duel met de Slowaken op weinig plaatsen afwijkt van het elftal dat op 9 juni tegen Denemarken de dans om de Europese titel opent. (…) Oranje sprankelde zeker nog niet de hele wedstrijd maar vermaakte vooral voor rust een stuk beter dan zaterdag tegen Bulgarije. Dat was vooral een compliment voor het startende aanvallende kwartet bestaande uit Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Ibrahim Afellay. Zij waren voortdurend in beweging en wisselden vaak van positie.”

‘Van Bommel enige met onstuitbare wil EK te winnen’

Veel lof voor Afellay - “inspirator en metronoom van Oranje” - en zijn drie kompanen voorin, maar het AD zag de daadwerkelijke sterspeler: Van Bommel.

“De krantenkoppen ‘dragen’ vandaag allemaal de naam van Afellay, maar de aanvoerder van Oranje was de beste in De Kuip. Van Bommel was de enige met de onstuitbare wil om straks in Kiev met die beker te staan. Sterke leider en onmisbare schakelspeler.”

‘Afellay en Van Persie niet de sleutel, Oranje te pover’

In nrc.next wordt nog weinig positief gesproken, ondanks de knoop die Van Marwijk doorhakte (Van Persie ja, Huntelaar nee). De omzetting gaf de bondscoach nog niet de sleutel waarnaar hij zo hard op zoek is. Daarvoor was het spel veel te pover, stelt de NRC-sportredactie.

“Van Persie en de andere sterren, Wesley Sneijder en Arjen Robben, waren grote delen van het duel onzichtbaar, de defensie oogde opnieuw onwennig. Zekerheid, vaste patronen. Dat is waar Van Marwijk dringend behoefte aan heeft, kort voor het EK. Nota bene pas toen Van Persie ruim twintig minuten voor tijd was gewisseld (voor Huntelaar) ging het wel lopen en kwam er wél druk op het Slowaakse doel. Van der Vaart, uitstekend ingevallen voor de geblesseerd geraakte Sneijder (enkel), raakte eerst de kruising uit een vrije trap. Kort daarna schoot hij wel raak, na een combinatie met Huntelaar (2-0).”

    • Jules Seegers