Over de haag

Bieraccijnstoerisme

VVD-orakel Hans Wiegel liet deze week weer van zich horen: de VVD had veel ingeleverd om tot het Lenteakkoord te komen. Ook achter de schermen bemoeit de 71-jarige Wiegel zich met de dagelijkse politiek. Zo schreef hij Mark Rutte een briefje toen die nog in het Catshuis onderhandelde met CDA en PVV over de begroting van 2013. Of de premier de accijnzen op bier niet verder wilde verhogen. Wiegel is namelijk ook voorzitter van de Nederlandse Brouwers. Hij vreest „bieraccijnstoerisme” in de grensstreken. Bij het Catshuisakkoord had Wiegel succes, er zat geen accijns op drank in. In het Lenteakkoord wordt bier wel zwaarder belast. Met „1 cent per pijpje”. Niet alleen de VVD heeft ingeleverd.

Samenspanning

Het Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van de SP wilde het wel eens horen van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD). Heeft zijn voorganger op dat departement, Maxime Verhagen (CDA), in de vorige kabinetsperiode echt samengespannen met het VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn om PvdA’er Bert Koenders, die toen minister voor Ontwikkelingssamenwerking was, dwars te zitten? Oftewel: te temperen in zijn drang landen als Soedan te hulp te schieten? Zoiets beweerde Boekestijn eind maart in deze krant. Op zijn bekende jongensachtig enthousiaste wijze zei de man die bekend werd van het Boekestijntje: „We kwamen overeen Koenders samen aan te pakken.”

Samenspanning (2)

De ene minister die de andere minister via een Kamerlid grijpt. Hoe zit dat dan met de eenheid van kabinetsbeleid? Rosenthal heeft in zijn antwoord op vragen van Irrgang veel woorden nodig om het verhaal te bevestigen, althans niet te ontkennen. Dat gaat zo: „Voor zover het artikel en de daarin vervatte uitspraken het beeld onderstrepen van een goede en transparante parlementaire aanpak, zijn zij een bevestiging van de bestaande praktijk onder alle ministers van Buitenlandse Zaken.”

Spies te kijk?

Nog meer ministertje pesten? Liesbeth Spies, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, was vóór, tegen en toen weer vóór het verbod op de boerka en het dubbele paspoort. Nu heeft de Kamer de voorstellen daartoe niet controversieel verklaard. En dus moet de CDA-bewindsvrouw ze toch nog verdedigen. PvdA’er Martijn van Dam: „De minister weet zelf niet eens waar ze staat. Ik wil de minister niet verhinderen zichzelf te kijk te zetten.”

Geheime ton-sur-ton

Wie als politicus in Den Haag gezien wil worden, loopt het Kamergebouw uit en strijkt neer op het Plein. Maar soms wil een politicus juist niet gezien worden met een gesprekspartner. Dan dient te worden uitgeweken naar het Buitenhof, naar hotel-restaurant Corona. Bram Peper kwam er bijvoorbeeld graag. De geheime ontmoetingsplek heeft een opknapbeurt ondergaan. Het interieur heeft nu „een rustige ton-sur-ton kleurstelling”. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) kwam het vernieuwde Corona vanmiddag heropenen. Een logische combinatie. Zakenetentjes zijn fiscaal aftrekbaar. Nog wel.