Obama stelt zelf 'kill list' van terroristen samen

President VS beslist persoonlijk welke vermeende terroristen met drones kunnen worden gedood.

rotterdam. President Obama stelt eigenhandig een ‘kill list’ samen van vermeende terroristen die de CIA en het Pentagon in Pakistan, Somalië en Jemen met onbemande vliegtuigjes kunnen doden. Hij zou zo nauw bij dit aspect van de Amerikaanse terreurbestrijding betrokken zijn, omdat hij als president de morele verantwoordelijkheid wil dragen voor dergelijke moeilijke beslissingen.

Dat schrijft The New York Times in een grote reconstructie van de manier waarop de regering-Obama de lijst samenstelt. Voor het artikel ‘Geheime dodenlijst stelt Obama’s principes op de proef’, sprak de krant met een dertigtal medewerkers en voormalige medewerkers van de president.

Uit het stuk blijkt ook dat Obama akkoord is gegaan met een omstreden manier om het aantal burgerslachtoffers te tellen dat valt bij aanvallen met de onbemande vliegtuigjes. In bepaalde gebieden worden alle mannen die op grond van hun leeftijd een strijder zouden kunnen zijn, beschouwd als terrorist. Alleen als er postuum bewijsmateriaal opduikt dat ze onschuldig waren, worden ze alsnog als burgerslachtoffer geteld. Dat verklaart het lage officiële aantal burgerslachtoffers (minder dan tien in Pakistan, volgens een recente verklaring). Eerder al uitten enkele medewerkers van Amerikaanse veiligheidsdiensten openlijk hun twijfel over die cijfers. NRC