Nieuwe pan, ouderwets geklonken

Vraagt een mens, druk in de weer met koken, zich wel eens af of de handvatten goed vastzitten? Nee. En als ze los zitten maakt de kok zich nog geen zorgen. Aan veel pannen met een zwarte kunststof steel, koekenpannen, steelpannen en snelkookpannen, zit het handvat los. Het komt zelfs voor bij zulke pannen nieuw uit de doos. Je hebt geluk als je met een schroevendraaier bij de schroef kunt om hem vast te draaien. En menig handvat wrikt tijdens het gebruik de schroef in zijn kont weer los.

De meeste mensen vragen zich niet eens af hoe het handvat aan de pan bevestigd is. In het volste vertrouwen dat de fabrikant wist wat hij deed. Maar neem puntlassen. Handvatten worden vastgezet aan de pan met kleine lasjes. Het metaal wordt versmolten op een paar puntjes van elk ongeveer twee millimeter doorsnee. Zo’n puntgelast handvat zou een klap met een hamer moeten hebben voor hij de fabriek verlaat. Laat hij niet los dan is de las gelukt.

Maar ik kan twee sterke verhalen vertellen over keukengerei dat losliet. Het handvat van een espresso koffiezetterje, duur en design, brak al los na een paar dagen gebruik. En tot mijn schrik ontdekte ik dat het handvat van een forse Franse snelkookpan met maar één lasje vastzat. Het andere lasje was gewoon niet gelukt in de fabriek. Ik heb er gloeiende kippensoep mee door de keuken gedragen, rakelings over het hoofdje van m’n kind. Kind heeft het overleefd. Pan bij het oude ijzer.

Laat pannenmannen maar liever levenslange garantie geven. Ze zijn er. Link voor ze maar leuk voor ons. Op sommige modellen van Demeyere uit België (met gepuntlaste handvatten) zit levenslange garantie. Nu geeft ook Le Creuset uit Frankrijk garantie voor eeuwig op een nieuwe serie pannen. Het betekent dat onze achterkleinkinderen alsnog een nieuwe krijgen als er iets aan mis is. De nieuwe serie glimmende Creusets wordt speciaal aanbevolen voor sudderkoken op inductie. Op de zijkant van de doos met zo een prachtpan, niet van gietijzer, maar van roestvast staal met een vulling van aluminium, staat als bijzonderheid vermeld dat de handvatten zijn vastgezet met popnagels. Dat is niet slim van de tekstschrijver, jonkie waarschijnlijk, die niet weet wat klinknagels zijn. In het Duits staat op dezelfde doos dat de handvatten zijn vastgeniet en in het Frans zitten ze vast met rivets. En dat zijn klinknagels. Veiliger vast kun je het niet hebben. De Eifeltoren blijft ermee overeind. De spoorbrug bij Zaltbommel blijft er eeuwig mee op de pijlers liggen. En in Dordrecht kan men logeren in een stalen bak waar voorheen drinkwater in werd opgeslagen. De bak, hoog in de voormalige watertoren, is van stalen platen in elkaar gezet. Met klinknagels. Veilig.