Nieuwe besmetting Maasstad - minister wil ziekenhuizen beter controleren

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam overleden 28 patiënten die besmet waren, bij drie is de besmetting zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak. Foto NRC / Bas Czerwinski

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over de bacterie-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en de lakse aanpak van het bestuur van het ziekenhuis. Tegelijkertijd meldde het ziekenhuis dat twaalf patiënten zijn besmet met de resistente VRE-bacterie. Ook heeft het ziekenhuis 450 mensen opgeroepen die mogelijk besmet zijn.

Minister onderzoekt mogelijkheden van een toets

In de Kamer vroegen diverse partijen demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) hoe zij ziekenhuisbesturen beter kan controleren, meldt persbureau Novum. De minister gaf op verzoek van VVD, SP en PVV aan dat zij de mogelijkheid onderzoekt van een toets voor ziekenhuisbesturen en of ziekenhuisbestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Schippers zei daarnaast dat het voor haar onmogelijk is om de vertrekbonus van de oud-bestuurder Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis terug te vorderen, zoals de PVV haar vroeg. Ze gaf aan dat het voor haar onmogelijk is om nog stappen te ondernemen tegen de oud-bestuurders van het ziekenhuis, maar dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet. Binnenkort start er wel een tuchtzaak tegen drie microbiologen die ‘verwijtbaar hebben gehandeld’.

De SP pleitte voor een wettelijke meldplicht van uitbraken van ziekenhuisbacteriën ter versterking van een meldpunt dat eerder in mei online ging. Volgens de minister hoeft dit niet per se ook wettelijk te worden geregeld.

Besmette patiënten niet ziek geworden van bacterie

Volgens het ziekenhuis is er geen sprake van een uitbraak van de VRE-bacterie. De twaalf patienten die zijn besmet zijn niet ziek geworden van de bacterie. De VRE-bacterie is waarschijnlijk door een patiënt die de bacterie bij zich droeg in het ziekenhuis terechtgekomen. De ziekenhuisbacterie brengt geen risico’s met zich mee voor gezonde mensen. Alleen mensen met een verminderde weerstand kunnen infecties oplopen.

Bij de 450 mensen die zijn opgeroepen wordt een contact-onderzoek gedaan, meldt het ziekenhuis:

“Het contact-onderzoek is bedoeld om vast te stellen of oud-patiënten de bacterie bij zich dragen zodat, indien zij opnieuw moeten worden opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis of een andere zorginstelling, maatregelen kunnen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen.”

Een uitbraak was er vorig jaar wel met de resistente klebsiellabacterie. Toen overleden drie patiënten door de gevolgen van de besmetting.

De NOS sprak Anton Westerlaken, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis.