Nederland is drie tekeningen van schilder Rafaël rijker - bekijk ze hier

A+ 027, 25-10-07, 16:17, 8C, 3554x6933 (2653+2084), 100%, Custom, 1/80 s, R40.9, G11.5, B22.7 Jozua spreekt tot de Israëlische stamhoofden in Sichem. Foto Teylers Museum

Nederland is sinds vandaag drie tekeningen van de wereldberoemde Italiaanse schilder Rafaël rijker. Onderzoek heeft uitgewezen dat het Teylers Museum niet negen, maar twaalf tekeningen van de Italiaan in bezit heeft.

Michiel Plomp, hoofdconservator kunstverzamelingen van Teylers, is erg blij met de vondst van de drie ‘nieuwe tekeningen’. Hij zegt:

“Tekeningen van Rafaël en zijn school zijn een erkend mijnenveld voor kenners op het gebied van de tekenkunst. Het zijn ook nogal verschillende tekeningen. Maar ze hebben ieder voor zich kenmerken die duidelijk de signatuur vertonen van Rafaël, hetzij in de belichting of in het verkort weergeven of in de emotie-uitbeelding.”

Teylers Museum ontdekt tekeningen van Rafaël:

Portret van een jonge man. Foto Teylers MuseumPortret van een jonge man. Foto Teylers Museum

Plomp is samensteller van de grote Rafaëlexpositie die dit najaar, op 28 september, van start gaat in het Teylers Museum. De ‘nieuwe tekeningen’ waarover hij zo enthousiast is, hebben de namen: Portret van een jonge man (1515-17), Vliegende Putto (1518) en Jozua spreekt tot de Israëlische stamhoofden in Sichem (1516-18).

De tekeningen werden eerst toegeschreven aan leerlingen van Rafaël. De schilder had een atelier met veel leerlingen, met wie hij nauw samenwerkte voor zijn grote opdrachten, waaronder de wereldberoemde ‘Stanze’ in het Vaticaan.

Vliegende Putto. Foto Teylers MuseumVliegende Putto. Foto Teylers Museum