‘Meeste pensioenfondsen voelen niets voor nieuw plan Kamp’

De meeste pensioenfondsen zouden niets voelen voor een overstap naar een systeem dat de hoogte van de uitkering koppelt aan de inflatie. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) presenteerde dit nieuw type pensioencontract gisteren maar kans van slagen lijkt nu klein, schrijft het FD.

Deelnemers zouden volgens Kamps systeem, dat door de sociale partners ondersteund wordt, een inflatiecorrectie krijgen wanneer de situatie zich hiervoor leent. Maar als de markt tegenzit, kan er anderzijds ook gekort worden.

“Ik acht de kans heel groot dat veel fondsen in het huidige systeem zullen blijven”, laat FNV Bondgenoten weten in het Financieele Dagblad. “Mensen willen liever zekerheid over hun uitkering en niet permanent geconfronteerd worden met kortingen.”

In het nieuwe contract wordt de hoogte van het pensioen juridisch onzekerder. Daarom vrezen fondsen die overstappen, te worden aangeklaagd. “Fondsen willen niet zulke grote juridische risico’s lopen”, zegt brancheorganisatie de Pensioenfederatie. “Minister Kamp geeft pensioenfondsen onvoldoende comfort om de stap te nemen.”