Marieke Heebink 'Bid tot de goden, dit stuk is behekst'

‘Lady Macbeth is zeker niet de aanstichtster van het kwaad. Van haar man krijgt ze een brief dat de heksen hem het koningschap voorspellen. Het kwaad is dus al geschied voordat de voorstelling begint. De Lady heeft een kind verloren en de leegte die hierdoor is ontstaan, zet ze om in ambitie en razernij. In de visie van regisseur Gerardjan Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam in 2001 zou het koningschap de bezegeling van de liefde zijn. Maar ze verliezen elkaar in een moeras van schuld en bloed. We zagen het als een huwelijksdrama dat draait om het gemis van een kind. Daarom was ik als de Lady in de waanzinscène hoogzwanger met een dikke buik.

„Over het stuk ligt een doem. De première ervan is altijd beladen met onheil en rampspoed. Bij onze première stormde het buiten zo verschrikkelijk, dat we ons nauwelijks verstaanbaar konden maken. Bovendien verslikte Pierre Bokma zich in het water, waarmee Macbeth zich schoonspoelde. En dat sloeg op zijn stem. Daarom zou ik tegen de Macbeth-speler willen zeggen: ‘Bid van tevoren tot de goden, want het stuk is behekst.’