Chris Nietvelt ‘Macht is verrukkelijk’

Chris Nietvelt
Chris Nietvelt Foto Jan Versweyveld

‘Lady Macbeth handelt uit liefde; zij is de kompaan van Macbeth. Op de heide hebben drie heksen hem voorspeld dat hij de koningskroon zal dragen. Zijn vrouw gunt hem dit geluk. Ik denk dat ze een goed huwelijk hebben, maar niet volmaakt. Om hun liefde nieuwe gloed te geven, stimuleert ze de ambitie van haar man. Ze geeft hem een zetje, zegt tegen hem: „Kom op, doe het nou, ben jij soms een zwakkeling?” Ik speel nu meer dan in mijn vorige vertolking de machtswellust in een relatie. Macht is verrukkelijk. Toen durfde ik dat niet. Geloofde ik nog in de romantiek van de liefde.

„Maar Macbeth gaat zich aan moorden te buiten. Dat is niet volgens plan. Macbeth is als een Vietnam-veteraan: eenmaal bloed geroken en geproefd, altijd verslaafd aan bloedvergieten. Hij kan niet terug. De machinerie van geweld is in gang gezet. Hieraan gaat de Lady ten onder. Ze is van haar hart en haar man beroofd en pleegt zelfmoord. Lady Macbeth is niet puur slecht of een vals loeder. Zo eenzijdig is het niet. Uit liefde wil ze haar man bij zich houden. Ik zou Macbeth willen adviseren: ‘Zoek de logica in de waanzin.’ Maar eigenlijk is het dan al te laat.’