Leers: ik heb me niet bemoeid met ontruiming Ter Apel

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

Demissionair minister van Asiel Gerd Leers (CDA) zegt zich op geen enkele manier bemoeid te hebben met de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel. Dat zei hij vandaag tegen de Tweede Kamer. Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van uitgeprocedeerde asielzoekers is om terug te keren naar hun land van herkomst, meldt persbureau Novum.

Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier (PvdA) besloot vorige week om het tentenkamp, waar honderden Somalische en Iraakse uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeerden, te ontruimen. De rechtbank in Groningen oordeelde achteraf dat het noodbevel disproportioneel was en dat de ontruiming niet had mogen plaatsvinden.
Leers zei dat hij geen druk op Kompier heeft gezet om haar tot ontruiming te laten overgaan. Leers:

“Ik ga daar ook niet over, openbare orde valt onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester. Zij heeft haar eigen afwegingen gemaakt.”

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemde dit ‘schijnheilig’. Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft Leers bewust aangestuurd op escalatie. Leers ontkende dit. Hij kon er niets aan doen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugkeerden naar Irak of Somalië, maar kozen voor de illegaliteit, zei hij. Leers mag ze niet gedwongen uitzetten. Hij heeft de Irakezen wel tijdelijk onderdak aangeboden.

Steun van PVV en CDA

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma vond het juist goed dat Leers niet was gezwicht voor ‘een chantagepoging met een soort Occupy-kamp’. Hij kreeg bijval van CDA’er Raymond Knops. “Acties van uitgeprocedeerde asielzoekers zoals in Ter Apel kunnen geen aanleiding vormen om opvang of een verblijfsvergunning te verlenen”, zei hij. “Evenmin kunnen zij aanleiding vormen om het asielbeleid te wijzigen.”

Leers zegde wel toe binnenkort met zijn Somalische ambtsgenoot te gaan praten over de veiligheid in dat land en de mogelijkheden voor asielzoekers om terug te keren. Vorige week kondigde hij al aan met de Iraakse minister Dindar Najman Shafiq Duski over hetzelfde onderwerp te spreken. Tot die tijd zorgt hij voor onderdak voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.