Kunstbier met missie

Nederland, Amsterdam, 25 mei 2012 Halbe bier, vernoemd naar staatssecretaris Halbe Zijlstra (als aanklacht tegen Zijlstra's cultuurbezuinigingen) en de Duitse halve liters bier. Zuipen voor de kunst. Wie in de kroeg of theater een halve liter Halbebier bestelt, steunt daarmee automatisch kunstenaars. De winst op het biertje gaat naar de kunstsector. Foto: Thomas Bokeloh

Bier drinken met een hoger doel. Eindelijk kan het. De Balie verkoopt sinds vorige week de Halbe, vernoemd naar staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra, de man achter de bezuinigingen. Een blond bier waarvan straks per verkochte halve liter (5,50 euro) een euro gaat naar ondersteuning van jonge kunstenaars.

Kunstenaars Teun Castelein („nomen est omen”) en Henriëtte Waal liepen al langer met plannen ‘een bier voor de kunst’ te brouwen, maar konden er geen geschikte naam voor vinden. Tot Castelein (32) naast zich in een Duits café iemand eine Halbe, een halve liter bier, hoorde bestellen.

Waal (30) bedacht het recept. Ze heeft een mobiele Buitenbrouwerij, waarin ze op locatie zeebier, espressobier en slootwaterbier brouwt. Brouwerij Breugems in Zaandam brouwt De Halbe.

Kunstbier verdient een kunstglas. Halbes worden geserveerd in een ontwerp van studio DeJongeKalff: twee glazen, aan de voet met elkaar verbonden, met zwarte lakzegels waar in gotische typografie ‘Halbe’ op staat. Ontwerper Jurgen Bey is bezig met een definitief glas.

En hoe smaakt-ie? Niet meteen een slok nemen, waarschuwt Waal. „Proeven doe je met je neus.” Het blonde bier ruikt zoetig door de toegevoegde honing. „Met honing word je verleid, daarna komt een bittere nasmaak die lang blijft hangen. Bier van de kunsten moet niet te makkelijk wegdrinken.”

Van het bier, met iets meer dan 6 procent alcohol, zijn in De Balie inmiddels vier fusten van twintig liter verkocht. Een ‘HalbeHalbe’ drink je voor 3,50, voor de kunst.

Geertje Tuenter