Kortkolom economie

Groei Indiase economie valt terug tot 5,3 procent

Rotterdam. De groei van de Indiase economie is in het eerste kwartaal van dit jaar fors gedaald naar 5,3 procent op jaarbasis. De groei is het laagst sinds 2008. Dat heeft het Indiase ministerie voor statistiek donderdag bekendgemaakt. De groeicijfers zijn een forse tegenvaller. Economen hadden een groei van zes procent verwacht. De matige groeicijfers zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de stilvallende maakindustrie. In die sector daalde de productie zelfs met 0,3 procent. De sector financiële dienstverlening en vastgoed groeide met tien procent het hardst. In reactie op de publicatie van de groeicijfers daalde de Indiase munt de roepie naar het laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar. De munt noteert veertien procent beneden de hoogste koers die de munt dit jaar bereikte.(Novum/AP)

India en Pakistan, pagina 30-31

Draghi (ECB): EU moet banken sterker maken

Rotterdam. De landen binnen de Europese Unie moeten hun banken meer dwingen om de financiën op orde te krijgen. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank vandaag tegenover het Europees Parlement. Volgens Draghi is er „vooruitgang geboekt op sommige vlakken, maar is er meer nodig”. De inspanningen die nog moeten worden gedaan, moeten volgens Draghi voldoende zijn om het vertrouwen in de financiële sterkte van de banken te herstellen. Veel Europese banken worden op het moment gewantrouwd door beleggers. De Europese regeringen hebben de banken al gedwongen om hun kapitaalbuffers te versterken. Woensdag pleitte de Europese Commissie al voor een versterking van de Europese bankensector. (Novum/AP)

Markt voor mobiele telefonie blijft krimpen

Rotterdam. De markt voor mobiele telefonie in Nederland blijft krimpen. De omzet van Nederlandse aanbieders van mobiele telefoondiensten daalde in het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode in 2011 met 2,7 procent naar 1,45 miljard euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Telecompaper. De krimp is iets lager dan vorig jaar, toen de omzet met 4,2 procent daalde. De inkomsten van de aanbieders van mobiele telefonie dalen doordat mensen minder bellen en meer communiceren cia gratis berichtendiensten als Skype en WhatsApp. De groei in het mobiele dataverkeer kon die daling niet compenseren. Van de grote mobiele telefoonaanbieders presteerde KPN het slechtst. (Novum)

Transportsector is boetes truckers zat

Rotterdam. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is het zat dat truckers al voor kleine overtredingen van de rij- en rusttijden torenhoge boetes krijgen. De controles schieten volledig door, vindt de brancheorganisatie. De transportondernemers willen terug naar de oude regeling. Sinds de invoering van de digitale tachograaf kunnen overtredingen in heel de EU tot 28 dagen eerder worden teruggelezen. Dat moet de verkeersveiligheid verhogen en concurrentievervalsing tegengaan, maar TLN zegt dat vooral het buitenland misbruik van de regeling maakt om boetes stapelen. (Novum)

Duitse werkloosheid blijft maar dalen

Rotterdam. De Duitse werkloosheid is in april verder gedaald naar 5,4 procent. 2,19 miljoen Duitsers zijn nu werkloos. Dat zijn er 294 duizend minder dan in april vorig jaar, maakte het Duitse statistiekbureau donderdag bekend. De Duitse werkloosheid is de afgelopen jaren afgenomen, en was sinds de hereniging in 1990 nog nooit zo laag. (Novum)