Kortkolom binnenland

Gemeente in beroep om herdenken Duitsers

Vorden. De gemeente Bronckhorst gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter waardoor tijdens de dodenherdenking in Vorden een aantal gesneuvelde Duitsers niet mocht worden herdacht. De gemeente wil de vraag beantwoord zien wie er gaat over het handelen van een burgemeester tijdens een openbare gelegenheid. „Kan de rechter daar wel een uitspraak over doen of ligt die verantwoordelijkheid bij de gemeenteraad”, vraagt de gemeente zich af. De rechtbank in Zutphen besliste enkele uren voor de Dodenherdenking op 4 mei dat burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink en zijn ambtenaren niet mochten stilstaan bij Duitse oorlogsgraven op de begraafplaats van Vorden. De zaak was aangespannen door de belangenorganisatie Federatief Joods Nederland. (Novum)

Minister erkent illegaal tappen internet

Den Haag. De militaire inlichtingendienst MIVD overtreedt soms de wet bij het verzamelen van informatie met behulp van internettaps. Dat erkende minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in een Kamerdebat. Hij wil de wet aanpassen om de bevoegdheden van de dienst uit te breiden. Door die uitbreiding moeten de inlichtingendiensten meer gegevens via kabel- en ADSL-aansluitingen kunnen aftappen, en niet alleen draadloze communicatie onderscheppen. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die de MIVD controleert, gaf eerder in een rapport aan dat de bevoegdheden nu worden opgerekt. (Novum)

Twee lijken in opgebaggerde auto

Muiden. In een auto die woensdagochtend bij baggerwerkzaamheden in Muiden is aangetroffen, zijn twee stoffelijke overschotten gevonden. De auto hoort bij twee Afghaanse vrouwen uit Naarden en Huizen, die sinds 2005 worden vermist, meldt de politie. De identiteit van de slachtoffers moet nog worden vastgesteld. De politie vermoedt dat sprake is van een ongeval, maar sluit andere scenario's niet uit. De twee Afghaanse vrouwen zouden slechts een kort ritje maken, maar keerden nooit naar huis terug.

(Novum)