Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer wil opheldering over betekenis Hedwige-procedure

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven kreeg vandaag een meerderheid achter zich met haar verzoek om opheldering. Foto Hollandse Hoogte/Peter Hilz

De Tweede Kamer wil weten wat het betekent nu de Europese Commissie een procedure is gestart om ontpoldering van de Hedwigepolder af te dwingen. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven kreeg vandaag een meerderheid achter zich met dit verzoek om opheldering.

Volgens de politica is een ‘nieuw feit’ ontstaan met het besluit uit Brussel, nadat vorige week ook Vlaanderen een geschillenprocedure opstartte om af te dwingen dat de polder eindelijk onder water wordt gezet. Zij wil weten wat demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker nu gaat doen, zo meldt ze tegenover persbureau Novum.

Beslissing aan nieuw kabinet

Het kabinet besloot vorige week om een besluit over de toekomst van de polder over te laten aan een nieuwe regering. Maar dit ‘vooruitschuiven en getreuzel’ heeft er volgens Van Veldhoven voor gezorgd dat Brussel nu een procedure is gestart. Dit kan Nederland miljoenen euro’s aan boetes en sancties kosten:

“Ik snap niet dat Rutte deze dure, hete aardappel maar blijft doorschuiven. Het kabinet moet nu deze onverantwoorde manier van handelen uitleggen.”

Vorige week nam de Kamer een motie aan die Bleker opriep zijn plan voor de Hedwige in te trekken. Dat hield in dat slechts eenderde van de polder onder water wordt gezet, naast twee andere polders. PvdA, D66 en GroenLinks willen juist dat Bleker de gehele Hedwige onder water zet. PVV en SP willen het tegenovergestelde: geen druppel water in de polder.