Jack begon te glimmen dat het een lieve lust was

Maandag begint de strijd om de voetbalkijker tussen Studio Sportzomer van de NOS en VI Oranje van RTL, een wedstrijd waarbij de NOS begint met een 3-0 voorsprong, want zij hebben de wedstrijdbeelden.

Vorige week vierde de NOS de overwinning alvast tijdens een heuse persconferentie op het mediapark. Er was gebak – een Oekraïense dubbeldekker van cake met een crèmelaagje ertussen en een marsepeinen NOS-EK-logo erop om het af te maken – en er waren toespraakjes.

NOS-directeur Jan de Jong had het over een sportzomer vol mega-evenementen. Een viergangendiner, de Paralympics waren dan het toetje. Hij was boos omdat ze bij RTL soms het woord ‘sportzomer’ gebruikten. Mocht niet, was van de NOS. Er was maar één sportzomer en dat was Studio Sportzomer, ‘het journalistieke alternatief’ voor het RTL-gebabbel in het Kurhaus met Johan Derksen, Hans Kraay jr. en René van der Gijp.

Het hoogtepunt kwam toen er live werd geschakeld met Jack van Gelder. Hij verscheen breed lachend op een groot scherm en sprak ons toe vanuit het stadionnetje in Lausanne, waar het Nederlands elftal zojuist getraind had.

Of Jack al zin had in het EK? De vraag stellen was hem beantwoorden. Jack begon te glimmen dat het een lieve lust was. Wat volgde was een brok enthousiasme, waar geen mens tegen bestand is. Jack stond te popelen en te trappelen om af te reizen naar die prachtige locatie in Krakau met zicht op het hotel waarin ‘onze jongens’ zullen verblijven.

Er schoof daarstraks van alles bij hem aan tafel. In Jack-taal: een heerlijke mix van deskundigen, analisten en bekende Nederlanders. Met dien verstande dat de gasten uit de laatste categorie – het kon niet genoeg benadrukt worden want dat was het verschil met RTL – een band met het EK of de organiserende landen Polen en Oekraïne moesten hebben.

Een talkshow was als koken: alleen met de juiste mix van ingrediënten kreeg je een lekker gerecht. En bij de NOS hielden ze van hartig: „Bij ons staat voorop dat het amusementsgedeelte altijd dienend is aan de inhoud.”

Jack begon aan een lange opsomming van inhoudelijk sterke bekende Nederlanders, van wie actrice Victoria Koblenko, Maurice de Hond en Guus Meeuwis de belangrijkste waren. Kortom: Jack ging lekker voor ons koken. Dikke pap, waarin hij ging roeren en af en toe gooide hij er dan voor de smaak wat journalistiek verantwoorde krenten in. De dikste krent in de pap kregen we meteen in de allereerste uitzending van Studio Sportzomer: Paul de Leeuw.

Jack legde het uit.

„Want Pauls vader woont in Polen. En Paul heeft hem gevraagd om zijn tachtigste verjaardag in Krakau te vieren, de stad van het Nederlands elftal.”

Diepe zucht.

Verkeerde opstelling, weg 3-0 voorsprong.