Inlichtingendienst overtreedt weleens wet

We opereren op de „randen van de wet” en gaan er soms overheen, zei demissionair minister Hillen.

Den Haag. De militaire inlichtingendienst MIVD overtreedt soms de wet bij het verzamelen van informatie met behulp van internettaps. Dat erkende demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) gisteren in een Kamerdebat. Hij wil de wet aanpassen om de bevoegdheden van de dienst uit te breiden.

Door die uitbreiding moeten de inlichtingendiensten meer gegevens via kabel- en ADSL-aansluitingen kunnen aftappen, en niet alleen draadloze communicatie onderscheppen. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die de MIVD controleert, meldde al eerder in een rapport dat de bevoegdheden worden opgerekt.

Hillen: „We opereren nu op de randen van de wet, en gaan er soms overheen. De wet moet echt aangepast worden.”

De demissionair minister kreeg steun van de VVD, maar kon op kritiek rekenen van GroenLinks. Die keerde zich tegen nieuwe bevoegdheden en pleitte ervoor dat de overheid eerst openheid moet geven over de bestaande praktijk.

Bits of Freedom maakt zich ernstig zorgen. „Het ministerie van Defensie werkt dus aan plannen om ongericht alle internetverkeer af te luisteren: iets dat we in landen zoals Libië onacceptabel vinden. Ook in Nederland mag dit niet gebeuren.” Novum