Hollandse coaches moeten Frans leren

België telt weer een beetje mee in het internationale voetbal – ook omdat steeds meer Nederlandse trainers er aan de slag gaan. Met de komst van John van den Brom naar Anderlecht en Ron Jans naar Standard Luik zitten er volgend seizoen vijf Nederlanders langs de kant in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Mario Been (Racing Genk), Dennis van Wijk (Charleroi) en Adrie Koster (Beerschot) zijn de andere drie.

Van den Brom (45) werd gisteren gepresenteerd bij Anderlecht. De trainer, opgegroeid in Amersfoort, zal in het tweetalige Brussel worden aangeraden goed Frans te leren. Hij was afgelopen seizoen coach van Vitesse waarmee hij zich plaatste voor de Europa League. Gisteren zei Van den Brom dat hij bij Vitesse had willen blijven. Maar: „Eigenaar Merab Jordania wilde van mij af”, zei hij tegen De Gelderlander.

Jans (53) was de afgelopen twee seizoenen met wisselende resultaten trainer van SC Heerenveen en daarvoor acht jaar succescoach van FC Groningen. Jans was leraar Duits, voordat hij beroepsvoetballer werd. De geboren Zwollenaar leerde bij Heerenveen mondjesmaat Fries. Hij beloofde bij zijn presentatie in Luik (Liège) de komende maanden serieus Frans te leren – ook om de Waalse voetbalintriges beter te doorgronden, maar dat zei hij er niet bij.

Want dat is wat Nederlandse oud-trainers de afgelopen decennia hebben ervaren tijdens hun werk in België. Zonder kennis van de Franse taal heb je daar een extra handicap.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was de eerste klasse ook druk bevolkt met Nederlandse coaches. Wijlen Hans Croon (Anderlecht), Aad de Mos (KV Mechelen en Anderlecht) en Arie Haan (Antwerp, Standard en Anderlecht) waren de bekendste en meest succesvolle coaches. Johan Boskamp (trainer van negen Belgische clubs) en Henk Houwaart (dertien Belgische clubs) beschouwen Vlaanderen nog altijd als hun tweede vaderland.

Sef Vergoossen was begin deze eeuw succestrainer van Racing Genk. Als geboren Limburger sprak Vergoossen bijna vloeiend Frans. Of het geholpen heeft in het Nederlandstalige Genk? Hij behaalde er in 2002 de tweede landstitel in de clubhistorie en werd er tijdens het kampioensfeest letterlijk op handen gedragen.