De dag dat Robert M. aankondigde in hoger beroep te gaan

Dit was het liveblog over alles wat er gebeurde op donderdag 31 mei, de dag dat Robert M. aankondigde tegen zijn gevangenisstraf en tbs in hoger beroep te gaan. Het was ook de dag dat Robin Haase op Roland Garros werd uitgeschakeld en dat na dertig jaar de noodtoestand in Egypte werd opgeheven.

Liveblog voor vandaag gesloten

Tot zover dit liveblog voor vandaag: de derde testdag. We gaan morgenochtend om negen uur weer verder met verslag doen over alles wat er op de wereld gebeurt. In het bijzonder zal de uitslag van het referendum in Ierland natuurlijk onze aandacht krijgen. Uiteraard blijft nrc.nl u ondertussen middels onze normale berichtgeving op de hoogte houden van al het wereldnieuws. Reageren op het liveblog over vandaag kan onder het speciale artikel over dit experiment op NRC Lab.

Nu weet je ook wie er vandaag aan het bloggen is

Ons blog Vandaag blijft zich ontwikkelen. Onze technische mensen hebben er voor gezorgd dat jij, met behulp van dat kleine fotootje hier rechtsboven, vanaf nu kunt zien wie van de redacteuren op welk moment aan het livebloggen is.

NRC Vandaag

Ex-gevangenen schilderen Portugese voetballers

Ex-gevangenen schilderen in het kader van een re-integratieproject Portugese voetballers op een muur vlakbij het trainingskamp van de Portugese selectie. Links is Christiano Ronaldo geschilderd, rechts Nani en in het midden de Portugese Bondscoach Paulo Bento.

Foto AFP / Francisco LeongFoto AFP / Francisco Leong

EK 2012

Bouma kan tegen Noord-Ierland alweer meevoetballen

Bouma kan de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Noord-Ierland alweer meevoetballen. Dat meldt persbureau Novum. De Oranje-verdediger knalde gisteren met zijn hoofd tegen dat van Heitinga en moest voor de zekerheid naar het ziekenhuis. Daar zag men dat het hem niet meer dan een wat pijnlijke kaak heeft opgelevert.

EK 2012

Leider grootste Griekse partij belooft geen extra belastingen op te leggen

De leider van de Griekse partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, heeft vandaag zijn potentiële kiezers geen nieuwe belastingen meer op te leggen of nog meer ingrijpende bezuinigen door te voeren als zijn pro-Europese partij de verkiezingen volgende maand wint. Nieuwe Democratie staat in de laatste peilingen op 25 procent van de stemmen en lijkt daarmee de verkiezingen te gaan winnen.

Griekenland

CDA wil starters laten 'bouwsparen'

Het CDA wil starters op de woningmarkt stimuleren om meer eigen vermogen in te leggen als ze een huis kopen. Volgens Haagse bronnen van nos.nl staat dit in het verkiezingsprogramma van de partij, dat morgen wordt gepresenteerd. Het is een van de manieren om de hypotheekschuld terug te dringen. Starters moeten met belastingvoordeel geld opzij kunnen leggen om een huis te kopen, het zogenoemde bouwsparen.

CDA

Schultz komt met alternatief verlenging A15

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz heeft vandaag een nieuw alternatief op tafel gelegd voor het verlengen van de A15 bij Arnhem. Dat moet de overlast voor de inwoners van het plaatsje Groessen verminderen, zei de bewindsvrouw tijdens een debat over de weg.

A15

Extreme hitte in New Delhi

Een jongetje in New Delhi zoekt verkoeling onder een fontein. Het is buitengewoon heet in de hoofdstad van India, met temperaturen de laatste twee dagen boven de 45 graden Celcius.

Foto AP / Manish SwarupFoto AP / Manish Swarup

Foto

ABN Amro: Makelaars zullen omzet 10 procent zien dalen

Makelaars zien hun omzet dit jaar gemiddeld met tien procent dalen. Dat stellen economen van ABN AMRO in hun jaarlijkse rapport, waarin de verwachte economische ontwikkeling in negen sectoren van de Nederlandse economie wordt besproken. Makelaars zien van de 78 onderzochte branches hun omzet het hardst dalen. Ook de andere branches binnen de bouw- en vastgoed, zoals ingenieursbureaus en bouwbedrijven, zien hun omzet dalen. Gemiddeld neemt die met vier procent af. De bouw is daarmee met afstand de slechtst presterende sector.

huizenmarkt

Aung San Suu Kyi op de foto met Thaise premier

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi ontmoette vandaag de Thaise minister-president Yingluck Shinawatra (rechts), vlak voor een galadiner in Bangkok.

Foto Reuters / Chaiwat SubprasomFoto Reuters / Chaiwat Subprasom

Korver: 'Ouders hopen dat M. zich bedenkt'

Richard Korver, advocaat van de ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak, doet een dringend beroep op Robert M. om zijn hoger beroep in te trekken. Hij zegt:

"Mijn cliënten willen dit kunnen afsluiten, maar door juridische procedures en alle aandacht, lukt dat niet."

Robert M.

Dodental bomaanslagen Irak loopt op tot zeventien

Het dodental van de zes ontploffingen in Bagdad vanochtend is opgelopen tot zeventien. De bommen ontploften in verschillende wijken. Tientallen mensen raakten gewond. Het waren de dodelijkste aanslagen in de Iraakse hoofdstad in een maand tijd.

Irak

Deskundigen pleiten voor actieve donorregistratie

De wachtlijsten voor orgaantransplantaties kunnen worden verminderd als er een actief registratiesysteem komt en artsen een betere vertrouwensband hebben met de donor en familie. Dat zeiden verschillende artsen en deskundigen vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over een wetswijziging van orgaandonatie.
Met de wetswijziging wordt het mogelijk dat er zogeheten voorbereidende handelingen worden getroffen, voordat de familie instemt met de transplantatie. Voorbeelden zijn het afnemen van bloed en het nemen van echo's. Hierdoor zouden er tijdens het wachten op toestemming minder organen verloren gaan.

donorregistratie

Vergaderen onder een reusachtige orka

Een foto waar je wel even goed naar moet kijken: aanwezigen op de top van de ‘Raad van Oostzeelanden‘ die vandaag plaatsvindt in Stralsund, Duitsland, zitten onder een enorme orka. Hij is niet echt.

Foto AFP / Jens Buettner Foto AFP / Jens Buettner

Foto

Robin Haase verliest op Roland Garros

Robin Haase is op Roland Garros uitgeschakeld. Na zijn overtuigende zege in de eerste partij tegen de Kroaat Ivan Dodig, bleek vandaag de Rus Michail Joezjni in drie sets te sterk: 6-3 7-6 6-4.

Lees hier het artikel over zijn uitschakeling van onze redacteur Mirjam Remie.

Foto AFP / Jacques DemarthonFoto AFP / Jacques Demarthon

Roland Garros

Multi-resistente VRE-bacterie aangetroffen in Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis heeft ruim 450 oud-patiënten opgeroepen om mee te werken aan een contact-onderzoek. Het ziekenhuis doet dat, nadat bij twee patiënten een multi-resistente VRE-bacterie is aangetroffen. De multi-resistente VRE-bacterie is evenals bijvoorbeeld de MRSA-bacterie een ziekenhuisbacterie die bij gezonde mensen geen kwaad kan.

VRE-bacterie

Robert M. gaat in beroep tegen zijn straf en tbs

Robert M. gaat in beroep tegen zijn straf van achttien jaar en tbs. Dat meldt Debat op 2 op twitter:

Twitter avatar debatop2 redactie Hoofdverdachte Robert M. gaat in beroep tegen vonnis (ANP). #debatop2

Een uitgebreider artikelvan Annemarie Coevert is nu hier te lezen.

Robert M.

Europa beschuldigt Nederland van discriminatie

De Europese Commissie vindt dat Nederland gepensioneerden in het buitenland discrimineert. AOW-gerechtigden die in het buitenland wonen, komen namelijk niet in aanmerking voor een koopkrachttegemoetkoming. Dat is in strijd met de Europese regelgeving, vindt de commissie. Daarin staat dat het land van vestiging geen invloed mag hebben op het recht op pensioen. Nederland heeft twee maanden de tijd om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat aan de Europese wetgeving wordt voldaan. Als dat niet lukt kan de Europese Commissie naar het Hof van Justitie van de EU stappen.

Europese Commissie

Laatste peilingen tonen voorsprong pro-Europa partij in Griekenland

Peilingen in Griekenland laten zien dat de pro-Europa partij Nieuwe Democratie aan de leiding gaat. 25 procent van de Griekse kiezers zegt op deze partij te willen gaan stemmen. De linkse, anti-Europa partij Syriza volgt met 22,7 procent.

Griekenland

Hekken bij asielzoekerscentrum Ter Apel hoeven niet weg

De hekken bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel hoeven niet weg. NOS-verslaggever Rienk Kamer meldt op Twitter:

Twitter avatar rienkjkamer Rienk Kamer hekken bij AZC Ter Apel hoeven niet weg, vindt rechter Groningen. Is bescherming eigen grond. COA heeft geen misbruik gemaakt van situatie.

Twitter avatar rienkjkamer Rienk Kamer er is geen algeheel verbod op manifestatie in gemeente Vlagtwedde. Ze kunnen dus ook ergens anders demonstreren..

Foto: nieuwe president Servië knuffelt zijn kleindochter

De nieuwe president van Servië Tomislav Nikolic knuffelt zijn kleindochter als hij aankomt bij het parlement in Belgrado om zijn eed af te leggen.

Foto Reuters / Ivan MilutinovicFoto Reuters / Ivan Milutinovic

Foto

Robin Haase staat 2-0 in sets achter

Ondertussen heeft Robin Haase zojuist de tiebreak verloren in de tweede set van zijn wedstrijd tegen Youzhney op Roland Garros. De eerste set verloor hij al met 6-3. Het ziet er vooralsnog niet goed uit voor de Nederlander.

Caroline Wozniacki heeft zojuist in de tweede ronde Jarmila Gajdosova met 6-1, 6-4 verslagen.

Roland Garros

Amerikaanse economie met 1,9 procent gegroeid

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 1,9 procent gegroeid. Dat is minder dan verwacht; vooral de consumenten gaven minder geld uit dan verwacht.

Video: ruimtekapsule Dragon weer los van ISS

De ruimtecapsule Dragon is onderweg naar de aarde. The Dragon is door het personeel op het ISS naar huis gestuurd met wetenschappelijk materiaal en wat ruimtepuin aan boord. Over enkele uren moet de Dragon in de Grote Oceaan landen. Bekijk een video van de NOS:


video

Vernietigend zelfonderzoek VUmc

Het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam heeft een vernietigend zelfonderzoek gepubliceerd over de werkwijze rond het RTL-programma '24 uur: Tussen leven en dood'. In februari werd het programma na één aflevering stopgezet wegens ophef over de privacy van patiënten. VUmc zegt vandaag dat de opnames alleen gemaakt hadden mogen worden met toestemming van patiënten en medewerkers.

Twitter avatar judithpennarts judith pennarts Hier het interne onderzoek van VUmc naar het Eyeworks project. Geschreven door een "externe advocaat" http://t.co/YuRAmxax #nieuwsuur

Onze redacteur Niels Posthumus maakt nu een uitgebreider bericht.

Noodtoestand in Egypte na 30 jaar opgeheven

De noodtoestand in Egypte is dertig jaar na de oprichting opgeheven. Tijdens deze noodtoestand zijn talloze dissidenten veroordeeld. Na de opstand tegen Mubarak was één van de eisen om de noodtoestand op te heffen. Na 1,5 jaar is dit nu eindelijk gebeurd. Volgens Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants van NRC werpt het leger af en toe de bevolking een bot toe als de druk toeneemt.

Ze zegt dat het opheffen van de noodtoestand wellicht een tegemoetkoming kan zijn voor het feit dat de Egyptische generaal hafiq de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen heeft bereikt. Daar was veel woede over. "Een Shafiq zonder noodtoestand is wellicht beter te verteren."

Onze redacteur Annemarie Coevert maakt nu een uitgebreider bericht over het opheffen van de noodtoestand.

Egypte

Moslima bidt voor ernstig ondervoed kind

Een moslima bidt voor haar ernstig ondervoede kind. Ze wacht op hulp in een medisch centrum van een vluchtelingenkamp in Niger. Door de militaire coup in Mali is de voedselcrisis in de landen van de Sahel (Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauretanië en Niger) vergroot.

Foto AFP / Issouf SanogoFoto AFP / Issouf Sanogo

Foto

Opkomst verkiezingen Ierland laag

De opkomst bij het referendum in Ierland over Europese begrotingsverdrag is vooralsnog laag. Althans, dat meldt de Irish Times. Tot 22.00 uur vanavond kunnen 3 miljoen kiezers hun stem uitbrengen.

Ierland

Fitch verlaagt kredietwaardigheid acht Spaanse regio's

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van acht Spaanse regio's verlaagd, waaronder die van Madrid. Andere gebieden die gedegradeerd zijn de Castilla-La Mancha, Catalonië, Asturias, Andalusië, Baskenland, Cantabrië en de Canarische Eilanden. Fitch zegt van plan te zijn de rating van die regio's verder te verlagen vanwege hun structurele begrotingstekorten.

Spanje

Werknemers Nedcar protesteren vanmiddag

De werknemers van Nedcar in Born leggen vanmiddag het werk neer omdat de eigenaar van de fabriek Mitsubishi weigert de onderhandelingen over een sociaal plan te hervatten. De bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten heeft dan laten weten, meldt Novum. Het huidige sociaal plan loopt tot het einde van het jaar. Omdat de fabriek dicht gaat als er voor die tijd geen koper wordt gevonden, willen de vakbonden dat er snel een nieuwe sociaal plan komt voor de 1500 Nedcar-werknemers. Mitsubishi liet afgelopen vrijdag een ultimatum verlopen om de onderhandelingen daarover te hervatten.

Nedcar

Andy Murray bereikt derde ronde Roland Garros

De Brit Andy Murray heeft de derde ronde van Roland Garros bereikt, ondanks een blessure aan zijn rug. De als vierde geplaatste speler won met 1-6, 6-4, 6-1, 6-2 van de Fin Jarkko Nieminen. Het vorig jaar werd Murray in de halve finale uitgeschakeld.

Murray wordt behandeld aan zijn rug tijdens de wedstrijd tegen Nieminen. Foto Reuters / Francois Lenoir Murray wordt behandeld aan zijn rug tijdens de wedstrijd tegen Nieminen. Foto Reuters / Francois Lenoir

Roland Garros

Appartement Amy Winehouse in Londen te koop

De familie van Amy Winehouse heeft het huis van de overleden zangeres in Londen te koop gezet voor 2,7 miljoen pond (4,2 miljoen euro). Na de dood van Winehouse legden rouwende fans bloemen bij het 3 kamer appartement in de wijk Camden. Volgens een woordvoerder van de familie is het huis in de verkoop gezet omdat het voor de familieleden "ongepast" voelt om daar te gaan wonen.

Bekijk hieronder een video uit 2007 waarop te zien is hoe Winehouse het appartement verlaat:

Amy Winehouse

Parlementaire commissies stemmen over ACTA

Vandaag wordt in verschillende parlementaire commissies van de EU gestemd over het commerciële wetsvoorstel ACTA. Het voorstel staat na 3 van de 4 stemrondes op verlies. Lees hier een goed informatief stuk over de situatie nu. Eergisteren stemde een Kamermeerderheid tegen ratificatie van ACTA.

ACTA

Wedstrijd Robin Haase begonnen

Ondertussen is op Roland Garros de wedstrijd tussen Robin Haase en de Rus Michail Joeznjy begonnen. Bekijk hier de tussenstand. De winnaar van de partij speelt in de volgende ronde tegen de Spanjaard David Ferrer die vandaag in drie sets van de Fransman Benoît Paire gewonnen heeft.

Roland Garros

Beatrix op audiëntie bij Turkse president

Koningin Beatrix wordt volgende week tijdens haar driedaagse bezoek aan Turkije ontvangen door de Turkse president Abdullah Gül en zijn echtgenote. Hij biedt de vorstin ook een diner aan, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zojuist. Beatrix bezoekt Turkije in het kader van de vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Beatrix

Nonnen brengen stem uit in Dublin over EU-steunpakket

Nonnen komen aan bij een stembureau in Dublin. De Ierse bevolking mag zich vandaag, als enige in Europa, in een volksraadpleging uitspreken over het Europese begrotingsverdrag. Alle peilingen wijzen uit dat ondanks een grote onvrede vermoedelijk wordt ingestemd met het verdrag.

Foto Reuters/ Cathal McNaughtonFoto Reuters/ Cathal McNaughton

Foto

Russische kolonel 12 jaar cel in voor spionage

Vladimir Lazar verdwijnt voor twaalf jaar in een streng beveiligde cel. Een Russische rechtbank veroordeelde de kolonel voor het bespioneren van zijn vaderland voor de verenigde Staten. Hij zou in 2008 onder meer een disk met zevenduizend geheime topografische foto's hebben gesmokkeld naar wit-Rusland waar hij het materiaal overhandigde aan de Amerikanen.

Rusland

VVD niet blij met hypotheekrentebemoeienis Rehn

De VVD is niet te spreken over de opmerkingen van eurocommissaris Olli Rehn gisteren over onder meer het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Daarmee is de eurocommissaris van economische en monetaire zaken zijn boekje te buiten gegaan, vindt Kamerlid Klaas Dijkhof.

"Rehn mag best zeggen dat hij onzekerheden ziet op de Nederlandse woningmarkt. Maar hij mag zich niet bemoeien met hoe we dit moeten aanpakken. Dan interpreteert hij zijn mandaat te ruim."

Hypotheekrenteaftrek

Ontvoerde Duitser in Nigeria gedood

De Duitse ingenieur Edgar Fritz Raupach is vandaag bij een mislukte bevrijdingsoperatie gedood. De groepering AQIM, gelieerd aan Al-Qaeda, kidnapte hem vijf maanden geleden in de noordelijke stad Kano. Meer informatie ontbreekt.

Nigeria

Clinton: roep om actie luider maar interventie Syrië niet zonder Rusland

Hillary Clinton heeft vandaag op een Deense universiteit gezegd dat elke dag van dodelijk geweld in Syrië een roep is om harder ingrijpen door de internationale gemeenschap. Maar militaire interventie zou brede internationale steun vergen van uiteraard Rusland, de bondgenoot van Syrië.

Syrië

Proces Breivik gaat onverminderd door

Ondertussen in Oslo: het proces van Anders Breivik. Onze correspondent Luuk Mulder doet elke dag minutieus verslag vanuit de rechtszaal. Vanochtend ging het over de verhoren van Breivik. ""Dat hij kon vertellen over wat hij deed zonder dat hij enige emoties te tonen, is ongewoonlijk. Het was een object geworden, haast een film."

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Na de lunchpauze zullen er een aantal experts op het gebied van rechtsextremisme en rechtse internetcommunities getuigen. --> Livestream

Anders Breivik

Lenigheid loont op Roland Garros

AP / Christophe EnaAP / Christophe Ena

Lekker glijden op gravel. De Russische Maria Kirilenko test de flexibiliteit van de liesstreek na een glijpartij in Parijs vanochtend.

Foto

Inflatie eurozone zakt naar 2,4 procent

De inflatie in de zeventien eurolanden deze maand harder gedaald dan gedacht. De cijfers verhogen de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente volgende week gaat verlagen. De gemiddelde inflatie kwam uit op 2,4 procent, blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van Eurostat. Er was een daling verwacht naar 2,5 procent. In april bedroeg de stijging van de consumentenprijzen nog 2,6 procent. De inflatie in mei is nog altijd hoger dan de 'onder maar dicht bij de twee procent' waar de ECB naar streeft.

Euro

D66 verbijsterd: boerkaverbod niet controversieel

Het gaat dan toch gebeuren: de wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit worden gewoon nog door het zittende demissionaire kabinet behandeld. Een meerderheid in de Tweede Kamer besloot vandaag de twee onderwerpen niet controversieel te verklaren.
Behalve CDA, VVD en PVV koos ook de PvdA om de twee omstreden punten voor de volgende verkiezingen op 12 september te behandelen. Dit tot onbegrip van D66:

"De PvdA had dit tegen kunnen houden, maar wilde liever nog een keer een debat over het gevoelige onderwerp. Met als risico dat het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit wel gewoon door de Kamer komt." - D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Tweede Kamer

Niet meer klagen, mei was een fraaie lentemaand

Omdat het er zo vaak over ging: de slechte lente. Het was gewoon een warme, droge maand maart en een zonnige tweede helft van mei en dus betitelt het KNMI de lente van dit jaar als zacht, droog en zonnig. Het was deze lente zelfs een graad warmer dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
Ook bleef het dit voorjaar relatief droog. Zo, klaar ermee.

Lente

Feministische activisten en Euro 2012 geen goede combi

Reuters / Gleb GaranichReuters / Gleb Garanich

In Kiev werden vandaag activisten van de feministische beweging Femen gearresteerd nadat een van hen in een penispak op de door bloemen uitgebeelde Euro 2012 mascotte Slavko paradeerde.

Foto

Eerste commerciële ruimtevlucht op weg naar huis

Vorige week ging-ie de ruimte in, nu is de terugweg ingezet. The Dragon is door het personeel op het ISS naar huis gestuurd met wetenschappelijk materiaal en wat ruimtepuin aan boord. Het Californische SpaceX was het eerste private bedrijf dat vracht richting het ISS stuurde.

Twitter avatar NASA NASA Pic of #Dragon released from #ISS. Capsule begins return trip to Earth; splashdown in Pacific scheduled 11:44amET http://t.co/29Y5Lo8K

ISS

Ook Ban ki-moon zegt wat over Houla

Ban Ki-moon zegt zojuist dat het bloedbad Bashar al-Assads land in een "catastrofale burgeroorlog" kan storten.

Syrië

Nederlanders overleven val van rots IJsland

De NOS meldt een gevalletje 'engel op de schouder'. Een Nederlands stel zou een val van veertig meter van een rots in het zuiden van IJsland hebben overleefd. Voor uw inbeelding: dat zijn zo'n zes rijtjeshuizen boven op elkaar. Een kleine aardverschuiving deed een deel van de klif instorten en bracht het duo uit evenwicht.

Opmerkelijk

Robin van Persie uitgebreid aan het woord

 

Hij mocht gisteren weer op z'n eigen plekkie spelen. Robin van Persie roemde na afloop van Nederland-Slowakije meteen maar even de samenwerking met Ibi Afellay. Met andere woorden: Huntelaar, blijf jij maar even op de bank. Vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met onze sportredacteur Koen Greven.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Van Persie vanmiddag uitgebreid in #nrc. Klik met Ibi en bewondering voor Huntelaar. #oranje #ek

EK 2012

Happy Feet

Reuters / Fabian BimmerReuters / Fabian Bimmer

Angela Merkel is vandaag dus aanwezig bij de Raad van Oostezeelanden. De Bondskanselier maakt hier een stel pinguïns het hof.

Foto

Europese beurzen in zwaar weer? Hong Kong!

Facebook doet het niet goed, Wall Street en de Europese beurzen in mineur. Maar de Hang Seng index in Hong Kong noteert de slechtste meimaand sinds veertien (14!) jaar. Zorgen over de eurocrisis en een dreigende inzakking van de Chinese economie doen de beurs geen goed. De gehele winst die dit jaar tot nog to geboekt werd, dreigt te verdampen. Tot zover Hong Kong.

beurzen

Heftige zaak rond flitspaalbom dient

De zaak over de flitspaalbom dient vandaag. @frankbeijen van het Leidsch Dagblad is aanwezig bij de zitting. "Bij zitting flitspaalbom zit een man zonder rechterhand pal achter me. Juist, de zwaarst getroffen EOD'er. Heftig."

Twitter avatar frankbeijen Frank Beijen Zitting geschorst. Advocaten willen verder onderzoek naar oorzaak explosie, officier vindt dat nutteloos. Rechters denken er nu over na.

Flitspaalbom

'Annan moet vredesplan tot mislukt verklaren'

De Syrische rebellenleider Riad al-Asaad dringt er vanochtend bij VN-gezant Kofi Annan op aan om zijn vredesplan tot mislukt te verklaren.

"Dat onderstreept onder andere dat het Vrije Syrische leger verdeeld is en moeite heeft met de coördinatie. De oppositie en de rebellen zijn hoe dan ook bijzonder verdeeld over hoe een oplossing eruit zou zien. Dat speelt Bashar al-Assad in de kaart. (...) Of de uitspraak van al-Asaad veel gewicht heeft bij de internationale gemeenschap betwijfel ik, omdat zij iedere keer op de verdeeldheid van de oppositie wijzen.” - onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants.

Syrië

Stallone en De Niro in de ring

Sylvester Stallone (65) en Robert De Niro (68) willen samen in de komedie Grudge Match spelen. De twee overwegen de rollen van twee gepensioneerde boksers die nog een laatste wedstrijd willen spelen. Eerder speelden de oudjes al samen in de misdaadthriller Cop Land (1997). Het is echter waarschijnlijker dat u Stallone kent als Rocky Balboa en De Niro als 'Raging Bull' Jake La Motta.

Film

Andy Murray op de baan in Parijs

Foto Reuters / Regis DuvignauFoto Reuters / Regis Duvignau

Niks te doen of verveling slaat toe op het werk? De tennisliefhebber kan nu online inschakelen op Roland Garros om een van de favorieten live aan het werk te zien. Andy Murray neemt het op tegen Jarkko Nieminen.

Roland Garros

Heerlijk, helder happy hour

Voor wie naar Londen gaat om de Olympische Zomerspelen te bezoeken kan maar beter de thuistap meenemen. NOS-correspondente meldt:

Twitter avatar LiavanBekhoven Lia van Bekhoven Heineken of niks. Flesje gaat tijdens OS £4.20. kosten. Is enige bier verkrijgbaar dankzij sponsorschap deal. #weetudat

Zomerspelen

Ahmadinejad "teleurgesteld" over bloedbad Syrië

Mahmoud Ahmadinejad toont zich tegenover France 24 "behoorlijk teleurgesteld" over het bloedbad in Houla. Hij vindt dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft, maar is er niet volkomen zeker van wie dat dan zijn.

"It seems unbelievable to me that a government would engage in killing its own people .... (but) I'm not excluding anyone from this responsibility."

Duidelijk is wel dat de Westerse uitleg - pro-Assad strijders zitten erachter - er bij de Iraanse president niet ingaat. "We can not trust what they say."

Syrië

Pleisters plakken tijdens Euro 2012 geen probleem

Duizenden Oekraïense artsen hebben Engelse les gevolgd om tijdens het EK 2012 met buitenlandse bezoekers te kunnen communiceren. Ze maakten zich zorgen om de taalbarrière. Artsen, politieagenten en andere overheidsfunctionarissen spreken nu opeens Engels. En anders zijn er altijd nog zo’n vijftienhonderd elektronische vertaalapparaatjes beschikbaar. Aanvalluh!

EK 2012

Staken verboden, dus gaan we staken

Onze correspondent Bram Vermeulen meldt dat in Turkije een wet is aangenomen waarin staat dat vliegmaatschappijen niet meer mogen staken. Tsja, wat doe je dan als Turkish Airlines..?

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Turkish Airlines on strike for third day as parliament approves law prohibiting strikes at airlines. And I have to fly south tonight...

Turkije

Nieuw eco-vriendelijk lichtsysteem verlicht Tower Bridge

Foto AFP / Miguel MedinaFoto AFP / Miguel Medina

Een nieuw eco-vriendelijk lichtsysteem in Londen. De knop ging toen voor het eerst om na een zes maanden durende renovatie - op tijd voor het zestigjarige jubileum van de Koningin en de Spelen van deze zomer.

Londen

Brussel roept Spanje op tot overleg over Bankia

Brussel maant Spanje om met de EU in overleg te treden over het afwenden van een faillissement voor de noodlijdende bank Bankia, zo schrijft AFP.

Daarnaast moeten alle landen binnen de EU banken meer dwingen om de financiën op orde te krijgen, aldus hoofd van de ECB Mario Draghi vanochtend tegen het Europees Parlement.

Spanje

Top van Oostzeelanden van start in Duitsland

Foto Reuters/Tobias SchwarzFoto Reuters/Tobias Schwarz

De Duitse bondskanselier Angela Merkel samen met Europese Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso (links) en de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, voorafgaand aan de top van de 'Raad van Oostzeelanden' die vandaag plaatsvindt in Stralsund, Duitsland.

Foto

Syrische rebellenleider: vredesplan mislukt

De Syrische rebellenleider Riad al-Asaad dringt er vanochtend bij VN-gezant Kofi Annan op aan om zijn vredesplan tot mislukt te verklaren. Zodra Annan dit doet, opent het Vrije Syrische Leger onmiddellijk de aanval op het leger van president Assad, zo meldt Al Jazeera vanochtend.

De Syrische oppositie gaf Assad gisteravond een ultimatum om zich strikt aan het vredesplan te houden, maar lijkt ook dat nu los te willen laten. De VN-Veiligheidsraad vreest voor de uitbraak van een burgeroorlog. Lees hier alles over de toenemende spanning in Syrië.

Syrië

Ondertussen in Californië

Foto Lucy Nicholson / ReutersFoto Lucy Nicholson / Reuters

Nog ongeveer 57 dagen en 4 uur totdat de Olympische Spelen beginnen. Dit is langeafstandsloper Meb Keflezighi uit de VS. Hij traint momenteel op grote hoogte - bij Mammoth Lakes in Californië - voor de marathon. Keflezighi is de oudste Amerikaan ooit die zich kwalificeerde voor de Olympische marathon.

Foto

Peiling: voorstanders bezuinigingspakket aan kop

Uit een Griekse peiling voor de komende verkiezingen blijkt dat de Nieuwe Democratie aan kop gaat, gevolgd door de radicaal linkse partij Syriza. De Nieuwe Democratie wil zich aan het Europese bezuinigingspakket houden, Syriza is hier juist op tegen.

Als de verkiezingen nu gehouden zouden worden krijgt de grootste partij 24,5 procent van de stemmen, en Syriza 22,1 procent. Een paar dagen geleden kwam Pasok, ook voorstander van de bezuinigingen, nog beter uit de peilingen dan de extreem linkse partij.

Griekenland

Advocaten Megaupload verwerpen aanklacht

De advocaten die Megaupload, een van grootste filehosters ter wereld, bijstaan melden vanochtend dat de beschuldigingen tegen het bedrijf ongegrond zijn, en door de rechter verworpen moeten worden. Daarmee moeten de miljoenen ‘bevroren’ bestanden van Megaupload-gebruikers worden vrijgegeven.

Twitter avatar themetrolondon Metro London #Megaupload seeks to toss piracy case http://t.co/MZMAAAT9

Gebruikers van Megaupload zouden op grote schaal illegaal gekopieerd materiaal hebben gedeeld, luidt de aanklacht. Lees hier alles over de langlopende zaak tegen Megaupload.

Megaupload

Ondertussen in India

Een Indiase man rookt 'bidi', een kleine, zelfgerolde sigaret. En dat op internationale 'No Tobacco Day'. De bidi is een geliefd genotsmiddel in het land omdat het een relatief goedkope sigaret is. Een pakje van tien kost twee roepie, zo'n drie eurocent.

Foto AP/Rajesh Kumar SinghFoto AP/Rajesh Kumar Singh

Foto

Doden bij bomaanslagen Irak

Zeker zeven mensen zijn omgekomen bij een reeks bomaanslagen die vanochtend plaatsvond tussen 8.00 en 9.00, in verschillende delen van Bagdad. De meeste doden vielen door een autobom die explodeerde in de buurt van Shula, ten noorden van de Iraakse hoofdstad. Vier andere bommen explodeerden in het westen van Bagdad, zo schrijft Reuters.

Irak

Tags in Vandaag klikbaar

In deze testweek blijven we het liveblog ook verbeteren. Vanaf nu kun je op de 'tag' onderaan een update klikken om op alles rond dat nieuwsonderwerp van de dag te filteren.

Je zou het met het liveblog van gisteren kunnen uitproberen: dit is de pagina waarop alleen de updates over Syrië getoond worden. Klik je bovenaan de tag weg, dan krijg je gewoon weer alles te zien.

Lex Immers kiest voor Feyenoord

Lex Immers speelt de komende vier jaar voor Feyenoord, zo meldt AD Sportwereld vanochtend. De Hagenaar meldt daarbij dat "een droom uitkomt". De club betaalt naar verluidt ruim een miljoen euro voor de middenvelder.

voetbal

De beurzen stijgen licht

De Europese beurzen openen vanochtend iets hoger. Een licht herstel is merkbaar na de sterke verliezen van gisteren. De vraag is of de stijging aanhoudt gezien de zorgen om het noodlijdende Spanje de beurs ook vandaag flink kan beïnvloeden.

Europese beurzen

De ochtendkranten

Wat vinden collega's van andere titels vandaag het belangrijkste nieuws? Twee onderwerpen domineren de voorpagina's:

De Telegraaf en Spits melden dat het grootschalige onderzoek dat is voortgekomen uit gegevens op de computers van Robert M. is uitgelopen op ruim vijfhonderd zaken wereldwijd. In Nederland zijn inmiddels dertien verdachten opgepakt.

Trouw en de Volkskrant gaan vandaag dieper in op de Brusselse twijfels bij het Lenteakkoord. Trouw toont daarbij de begrotingstekorten over heel Europa.

Metro meldt dat er nog veel onduidelijkheid bestaat onder Rabobank-medewerkers over het activeren voor de pinpas, dat vanaf morgen noodzakelijk is om buiten Europa te kunnen pinnen.

Vooruitblikkend op het EK is in de kranten voorzichtig optimisme merkbaar na de winst van Oranje tegen Slowakije.

Vandaag tot dusver

Goedemorgen. Nieuwsdag drie van onze proefweek van het liveblog Vandaag is van start. Om te beginnen de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag tot dusver:

1. De VN Veiligheidsraad vreest dat Syrië afstevent op een burgeroorlog en zoekt naar een manier om dat te voorkomen. Dit als gevolg van het ultimatum dat het Syrische Vrije Leger president Bashar al-Assad gisteravond heeft gegeven om zich aan het vredesplan van Assad te houden.

2. Het Ierse volk gaat zich vandaag, als enige in Europa, in een referendum uitspreken over het Europese begrotingsverdrag. Op de partij Sinn Fein na hebben alle politieke partijen de kiezers geadviseerd het verdrag te steunen.

3. De Europese Commissie start een juridische procedure tegen Nederland omdat de regering de Hedwigepolder nog altijd niet onder water heeft gezet. Dit gebeurt in navolging van Vlaanderen.

Dit is dag drie van Vandaag, het liveblog over alles wat er gebeurt. Hier is meer informatie te vinden over dit experiment. De eerdere dagen van de testweek, die nog t/m morgen duurt, zijn hier terug te lezen.