Hek om kamp Ter Apel mag blijven

Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

Het hek om het terrein in Ter Apel waar tot woensdag een tentenkamp stond van uitgeprocedeerde asielzoekers , mag blijven staan. De rechtbank in Groningen oordeelde dat het hier om bescherming van eigen grond gaat.

NOS-verslaggever Rienk Kamer meldt op Twitter:

Twitter avatar rienkjkamer Rienk Kamer hekken bij AZC Ter Apel hoeven niet weg, vindt rechter Groningen. Is bescherming eigen grond. COA heeft geen misbruik gemaakt van situatie.
Twitter avatar rienkjkamer Rienk Kamer er is geen algeheel verbod op manifestatie in gemeente Vlagtwedde. Ze kunnen dus ook ergens anders demonstreren..

In het kort geding eisten actievoerders en asielzoekers dat de gemeente Vlagtwedde en het COA het hek zouden verwijderen, zodat een nieuw tentenkamp mogelijk zou worden.

Tentenkamp vorige week ontruimd

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Vorige week woensdag besloot burgemeester Leontien Kompier het kamp door de mobiele eenheid te laten ontruimen. De rechter noemde die maatregel een dag later disproportioneel.

De gemeente meende dat ontruiming noodzakelijk was omdat de gezondheid van de asielzoekers op het spel stond. Bovendien zou de veiligheid in het geding zijn, onder meer door brandgevaar, waarop de noodverordening inging. De ontruiming was een te zwaar middel, oordeelde de rechter. Er had ook een andere oplossing kunnen worden gezocht. Sinds het bevel van tafel is, willen de demonstranten weer naar het kamp terugkeren.